Kdo a jak šéfuje jednomu z největších pivovarů

Manažer Tunç Cerrahoglu (36), původem z Turecka, v současnosti úspěšně řídí společnost Pivovary Staropramen. Prodeje pod jeho vedením stoupají a pivo této značky se dnes vyváží do třiceti zemí světa. Není divu, vždyť Tunç Cerrahoglu do Česka nepřišel jako žádný manažerský zelenáč.

Po studiích obchodu v USA odešel do Vídně, kde pracoval pro firmu Coca-Cola Company. Pak v Belgii zastával pozici distribučního ředitele mezinárodní pivovarnické společnosti InBev, pod níž spadají i Pivovary Staropramen. Od 1. dubna 2006 je Cerrahoglu jejich generálním ředitelem.

Za nejdůležitější kritérium úspěchu považuje Tunç Cerrahoglu výsledky prodeje, od nichž se pak odvíjejí jeho další manažerské kroky. Stejně tak se za každou potíží snaží hledat její dlouhodobější příčinu. „Nezajímá mě jenom, co se stalo, ale především, proč se to stalo. Vždy chci proniknout do hloubky a najít tak trvalé řešení.“

Sám se považuje za přísného, současně však za spravedlivého manažera. K podřízeným je prý tolerantní. Konflikty s podřízenými nemá příliš často. Čeští zaměstnanci totiž podle něj mají dobře vyvinutou pracovní morálku a smysl pro zodpovědnost.

Cerrahoglu zastává názor, že ten, kdo pracuje v nějaké cizí zemi, by měl znát nejen její obchodní prostředí, ale i historii. Před příchodem do Česka si tedy nastudoval mimo jiné i naše dějiny. Za přínosné považuje i práci přímo v terénu, kdy navštěvoval české hospody či cestoval s obchodními zástupci.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES