Jaké podoby může mít relaxace od práce? Nechte se inspirovat pěti návyky z kultur po celém světě

Meditace, mindfulness, relaxace, uklidnění mysli. Každý národ na to má jiný recept. Pokud i vy hledáte inspiraci, jak po náročných pracovních dnech vyplněných manažerskými dovednosti relaxovat a dobít si znovu baterky, máme pro vás pět tipů, jaké návyky mají národy po celém světě.

Ilustrační snímek

Shinrin yoku

Jak uvádí server TED Ideas, v Japonsku je populární relaxace formou výletů do přírody. Název „shinrin yoku“ znamená „lesní koupel“ a sestává z pobytu v přírodě a divočině. Japonci tímto způsobem efektivně relaxují.

Fika

„Fika“ pochází ze Skandinávie. Jedná se o rituál, při kterém lidé na pracovišti přestanou pracovat, sesednou si spolu a dají si kávu a k tomu sladké pečivo. Fika trvá okolo patnácti minut. Dodržuje se především ve Švédsku a koná se dvakrát denně, jednou dopoledne a jednou odpoledne. Není to jen pauza na kávu, ale relaxace, stav mysli a zpomalení.

Pomalé rádio

Neboli „Slow Radio“ na BBC. Jedná se o poslech živých zvuků, který vám umožní na chvíli zapomenout na strasti práce a každodenního shonu. Můžete poslouchat například vlaky, lodě na Temži nebo slony v rezervaci v Zimbabwe.

Ubuntu

Jihoafrický princip „Ubuntu“ dává důraz na komunitu. Jeho hlavní myšlenkou je, že pokud se chcete cítit dobře, klidně a pozitivně, musíte pomáhat ostatním a musíte zpomalit. Musíte vnímat svět kolem sebe a být jeho aktivní součástí. Snažte se, například cestou do práce a z práce, myslet ve smyslu principu „Ubuntu“, vnímejte svět a lidi kolem sebe a když uvidíte, že někdo potřebuje pomoci, například přejít přes ulici nebo nechat sednout, pomozte mu.

Dolce far niente

Nebo italský výraz pro „sladké nicnedělání“. Dnešní svět je plný neustálých aktivit a informací, které se na nás chrlí ze všech stran. Umět nedělat občas vůbec nic a být jen sám se sebou už je forma umění. A je to potřeba. Občas to zkuste. Semtam se zastavte a třeba se jen dívejte z okna. Nebo na skleničku před sebou. Nedělejte nic a buďte přítomní v daném okamžiku. Je to skvělé psychologické cvičení, které vás naučí skutečně vypnout a nenechat se rozptylovat.

 

-mm-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com