Chybí vám zdravé sebevědomí? Tři tipy, jak si jej vybudovat

Jedna věc je jasná. Manažer, který nemá dostatečné sebevědomí, buď manažerem být nemůže, nebo nemůže být nikdy příliš úspěšný. Člověk, který si nevěří, totiž nikdy nemůže ostatní inspirovat nebo motivovat k lepším výkonům, nehledě na to, že často nemá u svých podřízených ani dostatečnou autoritu. Pokud se vám zdá, že vám sebevědomí chybí, zde jsou tři tipy, jak si jej vybudovat.

Ilustrační snímek

Sepište si seznam věcí, které se vám povedly a na které jste hrdí.

Web Addicted2Success.com radí, že jedním ze způsobů, jak se přestat vidět ve špatném světle, je sednout si a sepsat si na papír, co se vám povedlo a na co jste hrdí. Mohou to být věci z nedávné doby, ale i úspěchy dlouhodobějšího charakteru. V čem jste dobří? Kdy jste tvrdě pracovali a dosáhli něčeho, čeho každý druhý nedosáhne? Tím, že si své úspěchy budete moci přečíst černé na bílém, se na sebe podíváte i z trochu lepší, pozitivnější perspektivy než třeba doposud.

Vyjasněte si své hodnoty a priority a držte se jich ve všem, co děláte.

Sebevědomý člověk je takový člověk, který ví co chce a jde si za tím. Pokud nemáte jasně daný azimut, tedy jakýsi směr, kterým se ubíráte, jen těžko můžete působit sebevědomě. Vyjasněte si své základní hodnoty a priority. Klidně si je opět sepište na papír. A držte se jich ve všem, co děláte, a to se týká i vašich každodenních aktivit.

Naučte se sebevědomě komunikovat. Ostatní pak přijde samo.

I u sebevědomí platí princip, který se v angličtině uvádí jako „fake it 'til you make it“. Tedy tak dlouho to předstírejte, až se to stane skutečností. Když se naučíte vyzařovat sebevědomí pomocí své řeči těla a pomocí toho, jak se obecně vyjadřujete a jednáte (i když to zatím není sebevědomí opravdové), postupně se dopracujete díky téti zkušenosti k tomu, že sebevědomí opravdu získáte.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success