Jako manažer jste zdědili špatně fungující tým. Co teď?

Stali jste se manažerem nefunkčního týmu? Byli jste povýšeni do role vedení skupiny, ve které vládnou zásadní komunikační, organizační, personální nebo jiné problémy? Poradíme vám, co s tím.

Ilustrační snímek

Naplánujte si hloubkové rozhovory s jednotlivými podřízenými

Podle Management Issues by vaše první kroky měly vést na individuální sezení s vašimi novými podřízenými. Abyste pochopili, jak se situace má a jak fungování týmu vnímají jeho členové, musíte s jednotlivými podřízenými zapříst rozhovory, které půjdou skutečně do hloubky.

Zjistěte, jak fungují věci nyní

Z informací od vedení firmy, od ostatních týmů a od samotných členů týmu si poskládejte obrázek toho, jak tým aktuálně funguje. Udělejte si jakýsi audit procesů v týmu, zjistěte, jak spolu členové týmu komunikují a jaké je „flow“ projektů a aktivit v rámci dané skupiny.

Určete, co funguje dobře a co funguje špatně

I u neefektivně fungujícího týmu se jistě najde řada pozitivních věcí. Co funguje dobře a co je potřeba dále rozvíjet? A co jsou naopak největší kameny úrazu, které bude potřeba urychleně řešit?

Postupně zavádějte změny

Změny, které nutně budete muset zavádět, zavádějte postupně. Nesnažte se celý tým překopat hned, ze dne na den, ale dejte vždy týmu určitý čas si na dílčí změny nejdříve zvyknout, než uvedete nové.

Průběžně situaci monitorujte

Průběžně zjišťujte, jak se vám změny osvědčují, jestli mají takový dopad, jaký jste očekávali, jak je vnímají vaši podřízení a jestli se skutečně přibližujete vizi vašeho týmu, kterou jste si definovali na začátku celého projektu.

 

-mm-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues