5 způsobů, jak se vyrovnat s nejistotou

Náš mozek vnímá nejednoznačnost jako hrozbu. Snaží se nás chránit tím, že snižuje naši schopnost soustředit se na cokoli jiného než na vytváření jistoty. Někdy ale může být efektivnější zkusit tento program v mozku přepnout a naučit se s nejistotou zkrátka žít.

Ilustrační snímek

Přijměte to

Žijeme v náročné době, kdy vzdor jen prodlužuje naše „utrpení“. Přijetí stavu, jaký je, umožňuje vidět realitu v přítomném okamžiku, osvobozuje, umožňuje vám se posunout kupředu, místo abyste zůstali paralyzovaní. Procvičujte přijetí. Pokud například nyní máte neshody s partnerem či kolegou, dovolte si namísto kritiky a obviňování přijmout vlastní pocity a nechte vztah plynout tak, jak je. Nejde o rezignaci. Přijetí situace neznamená, že se nikdy nezlepší. Přijímáte pouze to, co se v tuto chvíli skutečně děje.

Investujte do sebe

Vy sami jste tím nejcennějším zdrojem, který může přispět k větší stabilitě tohoto světa. Pokud je zdroj vyčerpán, vaše nejcennější aktivum je pryč. Neodkládejte péči o sebe a své vztahy, které vám přinášejí uspokojení a smysl. Péče o sebe v první řadě není sobecká. Vy se soustředíte na osobní růst a zdraví, abyste mohli zůstat i nadále užitečným zdrojem pro sebe i své okolí.

Uklidněte se

Když se cítíte nejistí, mozek se vás snaží zachránit aktivací dopaminu. Snažíte se hledat rychlou útěchu v drobných „odměnách“, které vám přinesou štěstí a uspokojení. Ne všechny způsoby uklidňování myšlenek jsou však zdravé. Pokud sníte celou čokoládu nebo si impulzivně koupíte nějakou věc, docílíte jen krátkodobé úlevy. Namísto toho si udělejte čas a vytvořte si seznam zdravých způsobů, které vám pomáhají se skutečně uklidnit. Můžete například vyrazit na výlet, něco vyrobit, zavolat přátelům nebo se podívat na pěkný film. Jsou to maličkosti, ale pomohou vám získat zpět rovnováhu zdravou cestou.

Nevěřte svým úsudkům

V nejistých dobách je obzvláště důležité nevěřit všem myšlenkám, které se vám honí v hlavě. Často to bývají katastrofické scénáře. Pokud těmto myšlenkám podlehnete, budete mít tendenci reagovat emocionálně, jako by se již odehrávaly v reálném životě. Truchlíte pro věci, které jste ve skutečnosti neztratili, reagujete na události, které se ve skutečnosti nestaly. Jen se budete více cítit ohroženi. Namísto toho pracujte na pozitivních představách a scénářích.  

Věnujte pozornost

Opakem nejistoty není jistota ale přítomnost. Nezaměřujte se na nejistou budoucnost, všímejte si, jak se cítíte nyní, jaké jsou vaše emoce. Opusťte aspoň na chvíli mediální svět plný negativních zpráv a rozjímejte o současnosti bez zkreslujících vlivů.  Péče o to, co se v nás v daném okamžiku děje, brání vnější realitě v určení naší vnitřní pravdy.

 

-bb-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com