Je tu nový, digitální svět (2/2): Byznysu pomohou hry

V posledním článku jsme viděli, že naše současná paradigmata ekonomické hodnoty, která je distribuována prostřednictvím pracovních míst, budou postupně nahrazena novým paradigmatem.

Ilustrační snímek

Práce bude i nadále důležitou součástí našeho života, kontext se však bude značně lišit od toho tradičního, spojeného se zaměstnáním. Naše přispívání ke tvorbě hodnoty se pravděpodobně bude uskutečňovat v radikálně nové ekonomické roli – v roli hráče.

Dosud jsme byli zvyklí na to, že hry jsou něco spíše rekreační povahy, že slouží k zábavě. Pro většinu z nás je naprosto nepřirozené vidět v roli hráče něco spojeného s prací. Na druhou stranu však většina z nás již na internetu nějak přispívá, ať je to Facebook nebo Instagram. Ve světě digitální budoucnosti bychom měli být za podobné příspěvky placeni. Základní myšlenkou bude naše účast na hře.

Nová ekonomika

Prostřednictvím hráčů dokonce můžeme zvýšit produktivitu – nové online hry mohou pomoci zlepšit produktivitu firem. Dnešní online hry totiž mají s firmami dvě věci společné:

  • jasný cíl,
  • aktivní kroky, které je třeba podniknout k dosažení tohoto cíle.

Hry mohou být vysoce produktivními platformami pro spolupráci v masovém měřítku. Dokonce i dnes hráči tráví vytvářením kolektivního vědění a využíváním inteligence celé skupiny více času než kdokoli jiný. Jsou schopni dobře využít rychlost a inteligenci davu.

Hry mohou pomoci při řešení složitých problémů

V roce 2009 získal tisk dokumenty týkající se podvodů s vykazováním nákladů v britském parlamentu. Aby si parlament zachoval respekt, poskytl následně novinám netříděné elektronické výpisy dat o více než miliónu nákladových výkazů.

Novináři by sami v této obrovské hromadě dat nikdy nic kloudného nenalezli, proto práci nechali na davu. Vyvinuli hru a vyzvali spoluobčany, aby účastí na hře dokumenty prozkoumali. Výsledek? Zapojilo se více než 20 000 lidí, kterým se podařilo velmi rychle identifikovat několik politiků-provinilců.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Je tu nový, digitální svět (1/2): Průmyslový věk končí

Aktuální

Je tu nový, digitální svět (2/2): Byznysu pomohou hry