Adrenalinová dovolená v Česku

Ilustrační snímek

Zájem o aktivní dovolené vyplněné adrenalinovými zážitky neustále stoupá. Vysoce vytížení lidé prosedí většinu roku v kanceláři u počítače a nemají čas na sebe dbát, o to více si pak žádají adrenalin na dovolené. Článek přináší nahlédnutí do nabídky aktivních dovolených na českém trhu.

Samotný pojem „aktivní dovolená“ neznamená pro každého totéž. Výkladový slovník cestovního ruchu uvádí, že „jejím obsahem jsou sportovní aktivity a realizace různých dalších aktivit, které vedou k aktivní rekreaci účastníků“ . Jedná se o pojem, který se u nás pravděpodobně objevil až po revoluci a pochází ze zahraničí, kde je znám jako „active holidays“. Takto aktivně tráví podle odborných odhadů svou dovolenou zhruba třetina Čechů.

- Voda. Sjíždění řek nebo pobyt u přehrad patří mezi tradiční české dovolené. V posledních letech se však na vodě prosazují adrenalinové záležitosti, jako je například lyžování na vodolyžařském vleku. Vyzkoušet si je můžete na Kamencovém jezeře u Chomutova nebo na nádrži Horka ve Stráži pod Ralskem. Dalším hitem poslední doby je tzv. hydrospeed, kdy na plováku proplouváte peřejemi a zpěněnými vodami, nebo přístrojové potápění. Ideální podmínky pro jízdu na vodním skútru nabízí půjčovna na Labi u Přelouče.

- Lana. Po celé republice přibývá lanových center. Slouží k budování týmové spolupráce, ale i pro jednotlivé zájemce. Profesionálním střediskem je například Yellow Point ve Špindlerově Mlýně. Dobré jméno má ve světě zážitkové pedagogiky, outdoorových aktivit a lanových překážek firma Outdoor Solutions.

- Spouštění. Rychle se ujaly atrakce, na kterých se člověk spouští seshora dolů, zažívá rychlost a nemusí vynakládat přílišné úsilí. Mluvíme například o bobových drahách, které nalezneme ve Špindlerově Mlýně, ale i na pražském Proseku, v Harrachově, na Lipně nebo v Kutné Hoře. Zatím jediná vozíková horská dráha se nachází v Mostech u Jablunkova. V České republice pak máme i dráhy pro káry či sjezdy na speciálních terénních koloběžkách.

- Skoky. Mezi základní adrenalinové aktivity patří bungee dumping, který lze u nás provádět na desítkách míst, ať už jde o mosty, jeřáby nebo jiné možnosti. Z nejvyšší výšky (55 m) je bungee jumping provozován na loketském mostě přes Ohři nedaleko Karlových Varů.

- Zorbování. Tato aktivita pochází z Nového Zélandu. Jedná se o sjezd z kopce v obrovském průhledném balonu z PVC. U nás zatím není příliš rozšířena. Jednu z mála příležitostí nabízí organizace SK Plzeň 3 v obci Rakolusky u Plzně.

- Hry na vojáky. Velice rychle se u nás rozvíjí paintball, jakožto hra o strategii a týmové spolupráci. Unikátní nabídkou na českém trhu je pak tzv. Offroad Action. Ve speciálním prostoru nedaleko Prahy si můžete vyzkoušet jízdu v náročném terénu v klasickém terénním automobilu, nákladním vozu, čtyřkolce, ale i tanku a obrněných vozidlech.

- Jízda. Oblíbené adrenalinové aktivity zahrnují jízdu v motokárách, například ve velkých areálech v Bezděčíně u Mladé Boleslavi nebo v Hronově nedaleko Náchoda. Nejdelší kilometrová dráha je v Plzni. Program Offroad Action pak zajišťuje jízdy závodními speciály na okruzích v Brně, Mostě a Sosnové.

- Vzduch. Vzdušené adrenalinové aktivity jsou velice oblíbené. Nejčastěji se jedná o vyhlídkové lety různými motorovými i bezmotorovými letouny, vrtulníky či balony, tandemové seskoky padákem, skydiving nebo paragliding. Největší parašutistické a tandemové centrum u nás provozuje společnost Sky Service.

-kk-

Zdroj: COT Business - Odborný portál pro cestovní ruch
Zobrazit přehled článků ze zdroje COT Business