Změna je život, ale nemusí znamenat odchod

Ilustrační snímek

Když cítíte, že byste potřebovali změnit zaměstnání, musíte v souvislosti s touto změnou počítat s určitými náklady. Dojde k drobným přešlapům, ale to jsou zkrátka nezbytné investice. Pokud si budete chtít vyjednat změnu u svého současného zaměstnavatele, hledejte možné synergie a buďte otevřeni experimentům. Win-win přístup může vašeho zaměstnavatele zaujmout a on tak bude spíše otevřen hledání možného řešení vaší situace, píše znalostní portál mezinárodní obchodní školy INSEAD.

Právnička, která to nedotáhla na partnera

Profesor Horacio Falcão popisuje příběh londýnské právničky, která byla naprosto zničená, když se dozvěděla, že nestane partnerkou firmy. Po letech, kdy své práci dávala vše, byla vyčerpaná a byla přesvědčená, že musí odejít. Chtěla se stát instruktorkou jógy. Potřebovala něco naplňujícího. Důležité také bylo, aby mohla využít svých bohatých zkušeností v právnické profesi. Zvažovala proto práci pro některou nevládní organizaci. Vyjednávání se současným zaměstnavatelem jí však pomohlo lépe poznat, co vlastně sama chtěla. Její nadřízení nechtěli přijít o talentovanou právničku. Ve firmě navíc nebylo mnoho žen na seniorních pozicích a diverzita přitom byla důležitým tématem, které bylo uvnitř společnosti silně propagováno.

Více práce pro bono

Právnička si nakonec uvědomila, že nemusí z firmy odcházet. Prostě jen chtěla pracovat na více pro bono projektech. Výsledkem vyjednávání byla dohoda, podle které pracovala 8 měsíců v roce pro firmu a mentorovala mladší právničky. Potom měla měsíční dovolenou a zbývající 3 měsíce pracovala jako zástupce firmy v nevládní organizaci. Podílela se tak na propagaci bezplatných aktivit firmy a zároveň dostávala plný plat.

Než se proto rozhodnete odejít, zkuste o změně promluvit se svými šéfy. Možná vás překvapí, jak zajímavé řešení se najde.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge