Mýty o veřejném vystupování aneb Žádný řečník z nebe nespadl

Ilustrační snímek

Pokud nejste přirozený talent, nikdy nebudete dobrý řečník. Jste-li navíc ještě introvert, neměli byste raději nikde veřejně vystupovat. Dobrý spíkr totiž není nikdy nervózní, umí svou řeč perfektně zpaměti a nemusí dělat nic jiného, než mluvit, aby si získal publikum. Pokud i vy věříte těmto častým mýtům o veřejném vystupování, není divu, že máte hrůzu z veškerých prezentací a promluv k ostatním. V úspěchu vám brání vaše vlastní myšlení.

Nezisková vzdělávací organizace Toastmasters, která sdružuje více než 12 tisíc řečnických a diskusních klubů po celém světě včetně České republiky, právě vydala zprávu, v níž upozorňuje na pět nejčastějších mýtů o veřejném vystupování. Přestaňte jim věřit a získáte nejen větší sebedůvěru, ale i dobrý základ pro to, aby vaše veřejná vystoupení byla mnohem úspěšnější.

1. mýtus: Jen přirozený talent může být dobrý spíkr

Veřejné vystupování patří k dovednostem, které se můžeme učit praxí. Nikdo se nerodí jako skvělý řečník.

2. mýtus: Dobrý spíkr necítí nervozitu

I jeden z nejvlivnějších lidí světa, miliardář Warren Buffet před prezentacemi zvracel. Být nervózní není na škodu, důležité však je naučit se s nervozitou pracovat. Můžete to zvládnout, když budete nejprve vystupovat před menším publikem a postupně přijímat větší výzvy.

3. mýtus: Introvert nemůže být dobrý spíkr

Introverti doplácejí na mnohé předsudky, které jsou zakořeněny v naší společnosti. Hledáte-li inspiraci pro introverty, začněte u „tiché revolucionářky“ Susan Cainové a jejího celosvětově úspěšného TED talku The Power of Introverts. Právě Cainová je příkladem introverta, který jako řečník uspěl na výbornou.

4. mýtus: Svou řeč musíte umět zpaměti

Je pravda, že byste neměli svou řeč číst. Měli byste se řádně připravit, což zahrnuje i nácvik přednesu zpaměti. Není však nutné umět celou řeč slovo od slova. Stačí, když budete umět začátek, konec a klíčové body. Ve zbývajících částech můžete improvizovat.

5. mýtus: Dobrá řeč stojí na slovech

Slova rozhodně nejsou všechno. Musíte se také umět pohybovat, pracovat s gesty a dalšími neverbálními projevy, abyste mohli mluvit uvolněně.

-kk-

Zdroj: Toastmasters International - Nezisková vzdělávací organizace zastoupená  kluby po celém světě. Jejím hlavním cílem je vzdělávání členů v oblasti komunikace, veřejného vystupování a leadershipu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Toastmasters International