Výhody "zženštělého" managementu

„Děláte něco jako ženská!“ - kolikrát jste už tohle slyšeli? Podle E. C. Baskinové využívajíženy oproti mužům tři přednosti. Pokud budete řídit firmu a mít je na mysli, budou možná vaše rozhodnutí vypadat občas zdánlivě „měkce“, ale z příkladů, které autorka uvádí ve své knize se dozvídáme, že v konečném důsledku jsou to mazaná a správná rozhodnutí.

Intuice

Ženy jednají mnohem více intuitivně než muži. Samozřejmě také shromažďují fakta a čísla potřebná pro podpoření svých cítění, ale obecně již „tuší“, co udělají. Hlavní oblast, kde se toto dá využít, je náborový proces. Ženy dokáží vnímat jemnější podněty, kterých si muži často nevšimnou.

Budují silné vztahy

V obchodním světě mají ženy mnohem menší potřebu dávat najevo, že jsou těmi velkými, silnými šéfkami a více stojí o budování a udržování vztahů se zaměstnanci, klienty a obchodníky. To je pro budování firmy velice výhodné chování, neboť budete mít loajální zaměstnance a klienty.

Na druhou stranu být šéf a být vždy ten nejoblíbenější, nejde často ruku v ruce. V tomto ohledu je třeba jít cestou kompromisů.

Můžete nalézt rovnováhu mezi prací a životem

Řada žen, se kterými autorka hovořila, jmenovala životní rovnováhu – nebo kvalitu života – jako důvod, proč začaly podnikat.

Pokud je pro vás důležité mít více času pro rodinu, najděte způsob, jak to zapracovat do vašeho dne. Není to ani tak o tom, jak moc pracujete, ale o vaší schopnosti rozhodnout kdy práci uděláte.

Nemusíte znát všechno

Lidé mají sklony sledovat ostatní úspěšné podnikatele a myslet si, že jsou dokonalí a vždy vědí, co dělají. Baskinová ale tvrdí, že je velice překvapivé, kolik žen přiznává, že nevěděly téměř nic, když s podnikáním začaly.

Nebojte se požádat o pomoc – nemusíte vše umět a znát perfektně. Užívejte si to, že když jste podnikatel a máte okolo sebe schopný tým, který jste sami vytvořili, můžete se jimi nechat podpořit. Většina lidí má rada, když se mohou cítit jako znalci a když mohou poradit.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com