Jak se nestát nomofobikem

Ilustrační snímek

Stále častěji se ocitáme v situacích, kdy s někým hovoříme a on s námi sice udržuje oční kontakt, ale zároveň sleduje svůj smartphone, na kterém stačí vyřizovat e-maily nebo chatovat s dalšími lidmi. Stále častěji se i sami chováme stejně.

Telefony včetně e-mailu nevypínáme ani v noci, abychom náhodou nezmeškali nějaký hovor nebo zprávu. Není tedy divu, že závislost na mobilním telefonu je již mezinárodně uznávanou psychiatrickou diagnózou – nomofobie (z anglického „no mobile phobia“) .

Závislost na mobilu vzniká poměrně rychle. Napomáhá jí náš pocit, že jsme žádaní, kdykoli nás někdo kontaktuje. Většinou se rozvíjí v obdobích, kdy pracujeme na složitých projektech, musíme splnit náročný termín nebo nemáme dostatek lidí, abychom mohli něco zvládnout. Ostatní si brzy zvyknou, že jsme stále na příjmu a začnou od nás vyžadovat víc a víc.

Pokud máte pocit, že i vy musíte neustále sledovat svůj mobil, berte to jako závažný varovný signál. Vyzkoušejte si následující cvičení, jak tuto svou závislost omezit, které doporučuje server bizjournals.com.

1. Sledujte sami sebe

Začněte tím, že si budete více všímat, kdy kontrolujete svůj mobil. Přemýšlejte o tom, proč to děláte tak často. Je příčinou příliš mnoho práce, nebo naopak pocit nevyužití či samoty? Pak začněte přemýšlet, jak čas, který zbytečně trávíte kontrolou mobilu, využít lépe. Zkuste jej kontrolovat například vždy jen mezi poradami.

2. Stanovte si intervaly

Začněte s 15 minutami. Teprve poté, kdy se vám podaří nesledovat mobil čtvrt hodiny, postupte k půlhodině a hodině. Až zvládnete 90 minut, budete připraveni zvládnout i celý večer bez neustálého sledování telefonu.

3. Přestaňte okamžitě odpovídat na e-maily

Cíleně pracujte na tom, aby se e-maily ve vaší schránce nejprve nastřádaly ve větším množství. Učte se číst e-maily a odpovídat na ně hromadně, nikoli jednotlivě hned poté, co je dostanete.

4. Dodržujte formu písemného projevu

Při psaní e-mailů dodržujte formální oslovení, spisovný jazyk a interpunkci. Jednak to bude vypadat profesionálněji a jednak to zbrzdí vaši tendenci reagovat na všechny zprávy rychlostí blesku.

5. Zvažte odstranění e-mailu z mobilu

Pokud není e-mail v mobilu vysloveně nutný pro vaši práci, opravdu to vyzkoušejte. Možná vás překvapí, že se vám po e-mailu nebude stýskat. Pokud bude třeba opravdu na něco reagovat, máte přece počítač.

Do jaké míry si myslíte, že jste závislí na svém mobilu? V čem vás to omezuje?

-kk-

Zdroj: The Business Journals - novinky z oblasti podnikání a obchodu z jednotlivých regionů USA
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Business Journals

Články v sérii

Aktuální

Jak se nestát nomofobikem

Aktuální

Zbavte se závislosti na mobilním telefonu