Buďte raději Paul Newman než Marlon Brando

Letos na podzim si připomeneme 50. výročí předčasného odchodu nadějného amerického herce Jamese Deana, který zemřel při autonehodě ve věku 24 let. Dean zemřel v době, kdy byl mladý a velice dobře vypadal. Pro následující generace si uchoval obraz fyzické dokonalosti a svěžesti. Kdyby žil déle svůj hektický život kuřáka a konzumenta tučných jídel typický pro Ameriku 50. let minulého století, pravděpodobně by v dospělosti mnohé ze své krásy pozbyl. Možná je obtížné si to představit, ale dá se předpokládat, že by v pozdějších letech vypadal asi jako jeho současník Marlon Brando. Kdyby však James Dean byl stejně chytrý jako hollywoodská legenda Paul Newman, mohl by stárnout s dokonalou grácií.

Představme si stejnou situaci u firem. Asi si říkáte, co s nimi mají James Dean a Paul Newman společného. Ačkoli se to nezdá, je toho poměrně hodně. Když si položíme otázku, jak stárnutí ovlivňuje firmy, musíme si odpovědět, že hodně – stejně tak jako lidské bytosti. Mnohé firmy zcela zapomínají, že stárnou a spolu s tím zapomínají i na změny, které by měly podstupovat. Jen firmy, které si uvědomují důležitost vývoje svých značek mohou stárnout úspěšně. Vědí totiž, že je třeba přizpůsobovat se době, ať už jde o loga, celkový image nebo marketingové přístupy. Pochopily, že nejlepší jsou postupně plánované změny.

Firmy, které nechtějí zemřít mladé cíleně pracují na oživování svých značek, přičemž dokáží využívat nových médií a získávat nové zákazníky. Každoročně investují značné sumy do marketingu, protože vědí, že v dnešním konkurenčním prostředí nemohou jen tak usnout na vavřínech. Jsou to firmy hodné následování, protože dokáží stárnout stejně vznešeně jako Paul Newman. Dokáží využít každé šance, aby byly vidět ještě dalších 50 let, tak jako klasický obraz Jamese Deana.

-kk-
Zdroj: Startups - Britský server pro začínající podnikatele.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startups