Znáte TED Talks?

Ilustrační snímek

Zkratka TED znamená „Technology, Entertainment, Design“, tedy „technologie, zábava, design“. Je to také název neziskové organizace, jejímž cílem je šíření zajímavých myšlenek prostřednictvím krátkých přednášek, tzv. TED Talks. Svou činnost zahájila v roce 1984 konferencí zaměřenou na technologie, zábavu a design. Konference TED se pak opakovala každý rok v kalifornském městě Monterey, od roku 2009 se přesunula do Long Beach.

Od roku 2005 se pořádá také konference TED Global v různých částech světa. Od roku 2009 nabízí TED licence k uspořádání lokálních konferencí s názvem TEDx. Proběhlo již více než 5 tisíc těchto setkání včetně TEDxPrague, Hradec Králové, Brno, Znojmo a Kroměříž.

Kdo a o čem?

Základem všech akcí TED jsou přibližně dvacetiminutové přednášky zvané TED Talks. O doby, kdy se na konferenci TED mluvilo jen o technologiích, zábavě a designu, se však záběr TED Talks výrazně rozšířil. Na webu www.ted.com dnes najdeme více než 1500 volně dostupných videí s vystoupeními více než 1300 spíkrů rozdělených do tří stovek témat. Řada z nich je přeložena i do češtiny. Kompletní seznam TED Talks s českým překladem najdete zde.

Spíkři jsou významné osobnosti ze světa vědy, podnikání, umění, zábavy, ale například také politiky. Vedle přednášek frontmana irské skupiny U2 Bona na téma pomoci chudým africkým zemím zde najdeme například vystoupení provozní ředitelky Facebooku Sheryl Sandbergové věnované nedostatečnému zastoupení žen ve vedoucích pozicích nebo příspěvky Stephena Hawkinga týkající se vesmíru. Nechybějí ani přednášky od držitelů Nobelových cen, například Ala Gora.

Sledujete TED Talks? Máte svá oblíbená témata a řečníky? Pokud zatím ne, nevadí. Budeme vám přinášet články s představením zajímavých TED Talks na téma managementu. Najdete je pod štítkem TED talks viz níže.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com