Kdyby blbost nadnášela...

Gabriel Eichler (53) se narodil v Bratislavě, po maturitě emigroval do USA, kde vystudoval na třech amerických univerzitách: Brandeis University, The University of Chicago a University of Toronto. Žádné příbuzné za oceánem neměl, šel do Spojených států – vlastními slovy – budovat kapitalismus. Patnáct let (1975 až 1990) pracoval v bankovnictví, konkrétně v Bank of America na rozličných pozicích. Mimo jiné byl hlavním mezinárodním ekonomem banky v její centrále v San Francisku a také regionálním manažerem v Evropě.

V článku se Gabriel Eichler vyjadřuje k situaci na americkém trhu a na trhu evropském a nové ekonomice. Tvrdí, že s příchodem Internetu se něco velkého změnilo. Některá očekávání spojená s touto změnou byla přehnaná, ale mnohá ani ne. Někteří „noví“ podnikatelé zapomněli, že firma si na sebe musí vydělat, že někdo musí za její služby platit, že startovací investice se musí někdy zaplatit.

Tím se dostává k problému odměňování manažerů. Krachy Enronu, WorldComu a dalších nejsou náhoda. Způsob stabilního a postupného rozvoje firmy se změnil na velmi rychlé zbohatnutí jednotlivců a do velké míry zejména vysoce postavených manažerů těchto firem. Společnost – regulátor i investoři – nad nimi ztratila dohled. Stejně jako se ztratil dohled nad trhem, tak se ztratil i nad společnostmi a jejich šéfy. Zdálo se, že vydělávají. Není mechanismus, který by je donutil peníze vrátit, pokud by se ukázalo, že na tom jejich firmy nebyly tak dobře, jak se zdálo. Akcionáři ztratili nad manažery kontrolu.
Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro