Právník není inkvizitor, ale poradce

Je pátek odpoledne a vy máte na pondělí ráno domluvenou prezentaci své nové obchodní myšlenky či transakce. Vše jste probrali s marketingovými a finančními odborníky, takže máte pocit, že jste udělali vše potřebné. Opak je ale pravdou, protože jste se dopustili zásadní chyby nepřizvat včas k jednání právníka. Možná se domníváte, že role právního zástupce ve firmě je omezena na kontrolu smluv před podpisem a vyřizování regulačních opatření. Ve skutečnosti by však jeho funkce měla představovat roli poradce v obchodních a procesních záležitostech.

Správně využívaný firemní právník může pokládat strategické otázky a pomáhat dosažení vašich cílů. Může poskytnout procesně orientovanou radu, která vám pomůže dostat se z jednoho obchodního bodu do druhého. Měl by pracovat jako člen vyjednávacího týmu. Dokáže také jasně dokumentovat vaše záměry.

Majitelé firem mívají obavy, že účast právníka na prezentaci jejich myšlenek podryje jejich autoritu. To ale není správná úvaha, protože zkušenosti právního zástupce mohou být velkou výhodou. Konkrétní právník mohl již být u uzavírání většího počtu dohod a obchodnímu týmu proto může od samého počátku přispět jako poradce.

-kk-

**Datum vydání:** VI/2004
Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com