Jen počkej, spammere!

Spam nás všechny obtěžuje dnes a denně. Francis Uy, technický specialista z americké Johns Hopkins University se však rozhodl, že si to již nenechá líbit. Jednoho dne dostal tento muž do své e-mailové schránky opět nevyžádanou nabídku jakéhosi antivirového softwaru. Navštívil proto webovou stránku dané firmy, kde nalezl jméno a adresu příslušné zodpovědné osoby, kterou byl jistý Allen Moore. Jméno i adresu pak publikoval na jiné webové stránce, kde vyzýval ostatní obyvatele státu Maryland k tomu, aby na šiřitele nevyžádaných zpráv podávali žaloby.

Návštěvníci webové stránky Francise Uye začali následně podnikat přímé kroky. Například osobně rozhořčeně telefonovali Allenu Mooreovi a udělali z něho předplatitele časopisů, které si nikdy nepředplatil. Celý případ se nakonec dostal k soudu, kde si Moore stěžoval na fakt, že ho telefonicky obtěžovalo osm neznámých lidí a bez vlastního přičinění se stal předplatitelem více než dvou set časopisů a desítek dalších produktů.

Soud v americkém Marylandu nakonec rozhodl, že obtěžovaným v celé kauze nebyl Allen Moore, ale Francis Uy. Uyova webové stránka může dále fungovat, jelikož podle rozhodnutí soudu nedělá nic jiného než například noviny zveřejňující informace o neplatičích. Nabízí se však otázka, jestli nebyl ve skutečnosti obtěžován více přece jenom Allen Moore. Neudělal soud chybu? O tom polemizují čtenáři článku v diskusi následující bezprostředně za ním.

**Datum vydání:** IV/2003
Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com