Výdělky německých ředitelů dosáhly předkrizové úrovně

Členové představenstev třicítky největších firem kótovaných na německé burze si v roce 2010 vydělali průměrných 2,9 milionu eur, což je o 22 % více než v roce 2009. Znamená to, že se jejich platy vrátily zpět na úroveň roku 2007 před nástupem globální finanční krize. Přesto němečtí ředitelé nedosahují tak vysokých příjmů jako jejich protějšky v USA. Informoval o tom server Deutsche Welle.

Podle studie německé investorské asociace DSW se výše platů německých ředitelů pohybuje ve středu mezinárodního spektra. Výkonní ředitelé zde v roce 2010 vydělali 4,5 milionu eur, což je více než ve Francii (3 miliony eur), ale méně než ve Švýcarsku (5,3 milionu eur). Nejvyšší výdělky měli výkonní ředitelé v USA – průměrných 12 milionů eur.

Nejlépe placeným ředitelem v Německu je Martin Winterkorn, šéf automobilky Volkswagen. V roce 2010 si vydělal 9,3 milionu eur. Následuje generální ředitel Deutsche Bank Josef Ackermann (8,99 milionu eur) a generální ředitel společnosti Siemens Peter Löscher (8,98 milionu eur).

Autoři studie se nicméně domnívají, že rostoucí rozdíly mezi bohatými a ostatními obyvateli Německa jsou znepokojující. Překročí-li ředitelské platy 10 milionů eur ročně, lze podle nich očekávat sociální nepokoje.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle