Pět archetypů chování top managementu v přístupu k udržitelnosti

Když přijde řeč na téma udržitelného rozvoje, velmi záleží na typu členů vrcholového vedení. Ačkoliv se může zdát, že v době krize, kdy firmy bojují o přežití, jde toto téma stranou, přijde čas, kdy ještě rádi využijete strategie, abyste tuto problematiku udrželi v pozornosti top managementu.

Ilustrační snímek

Průzkum společnosti INSEAD ukázal, že existuje celkem pět různých archetypů chování, které ovlivňují pohled na toto téma mezi členy top managementu.

Popírači

Někteří členové vedení považují udržitelnost za módní slovo nebo výstřelek. Tento přístup je podle expertů obzvláště nebezpečný, protože může vést ke greenwashingu – použití PR nebo firemní komunikace k nadhodnocování ekologických výhod nebo podceňování ekologických škod produktů a služeb společnosti.

Když stojíme proti popírači, je důležité s ním jednat podle jeho vlastních podmínek a s velkou trpělivostí. Přistupujte k udržitelnosti (přímo i nepřímo) prostřednictvím konkrétních konkrétních konceptů, jako je vystavení riziku nebo snížení nákladů. V době krize nikdy nevytahujte problémy s udržitelností. Místo toho zkuste zapojit jednotlivé členy představenstva do racionální konverzace a získejte podporu, než problém vyřešíte před celou radou.

Tvrdohlaví

Na rozdíl od popírače jsou členové správní rady s tvrdou hlavou připraveni hovořit pozitivně o udržitelnosti, ale z obchodní perspektivy. Zaměřují se na strategické uvažování spojené se zdravou skepsí. Tvrdohlavé typy se budou o udržitelnost starat pouze do té míry, do jaké je vyžadována zúčastněnými stranami. Mezi jejich typické komentáře patří: „Krátkodobá udržitelnost znamená destrukci hodnoty.“ nebo „Koncový uživatel není tak náročný, jak si myslíte.“

Často se nacházejí v méně udržitelných průmyslových odvětvích, jako je ropa a plyn nebo doprava. Budou mít také tendenci vznášet poměrně složité etické úvahy na podporu jejich nedostatečné akce.

Seznamte tyto členy s udržitelnými myšlenkami, které nejsou příliš daleko od stávajících postupů. Prosazujte udržitelnost jako dobrou praxi řízení a zaměřte se na „nízko visící ovoce“. Začněte oblastmi, které se rychle odrazí v byznysu a výsledky jsou hmatatelné.

Povrchní

Povrchní členové správní rady hovoří o důležitosti udržitelnosti, ale často nedokáží skutečně „promluvit“ k ostatním. Mají povrchní znalosti o skutečných problémech a nedokáží vedoucím pracovníkům dát strategický rámec, který potřebují k přijetí skutečných opatření. Nejhorší rady tohoto druhu implicitně podporují greenwashing.

Pokud je jejich touha konat dobro skutečná, jsou tito lidé hlavními kandidáty na specializovaný výbor pro udržitelnost: bezpečný přechodný prostor, kde mohou nejaktivnější zastánci udržitelnosti hovořit o problémech a navrhovat konkrétní opatření, která mají být předložena celé radě. Trik s těmito lidmi spočívá v hraní jejich dobrých úmyslů. Často nevědí, kde začít, proto dávejte pozitivní návrhy a vybírejte je moudře.

Samolibí

Tento typ může být obtížné identifikovat. Mnoho z nich přijalo iniciativy, jako jsou zprávy o CSR nebo „zelené“ produktové řady včas, ale nedokáží držet krok s nejnovějšími myšlenkami na udržitelnost. Zdráhají se hovořit o udržitelnosti a používají příklady minulých úspěchů, jako je snižování CO2 a zapojení komunity, aby ukončili jakékoli hovory o udržitelnosti, které by podle nich mohly narušit zažité obchodní návyky.

Zaměřte se spíše na drobné akce než na velkoobchodní strategický přezkum. Uznejte minulé úspěchy, když poukazujete na nedostatky současné praxe. Hledejte podobně smýšlející ředitele a vytvářejte koalice. Pokud hledáte nového generálního ředitele, zkuste do kritérií pro nábor zahrnout potřebu o udržitelnosti.

Skutečný věřící

Praví věřící jsou vzácní, ale jejich počet stále přibývá. Stejně jako tvrdohlaví vždy pečlivě analyzují obchodní výhody a nevýhody. Liší se však v tom, že k řízení mají skutečně dlouhodobý přístup. Uznávají rozsáhlost výzev a zásadní změny, které musí podniky udělat, aby hluboce integrovaly environmentální a lidské zájmy do podnikové strategie.

 

Výzvy v oblasti udržitelnosti jsou příliš velké na to, aby je vlády a mezinárodní orgány mohly řešit samy. V této souvislosti správní rady zjistí, že splnění jejich povinností bude vyžadovat, aby se podrobněji zabývaly tématem a nalezly způsoby, jak překlenout propast mezi jejich aspiracemi a činností. Ve výsledku tím pomohou i sami sobě, neboť stále náročnější spotřebitelé jejich iniciativu ocení.

 

-bb-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge