Nové kanceláře Googlu ohřeje i zchladí zemské jádro

Na okraji San Franciska se rýsuje největší systém geotermálních tepelných čerpadel v Severní Americe. Ten bude využívat pouze energii zemského jádra k vytápění a ochlazování tří kancelářských budov v novém kampusu společnosti Google v oblasti Bay View.

Google entrance. Source: Google Press Center

Komplex vzniká na pozemcích pronajatých od amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) a usiluje o získání certifikátu LEED Platinum, který představuje nejvyšší stupeň certifikace pro šetrné budovy na světě.

Server fastcompany.com, který přinesl reportáž o výstavbě kampusu, popsal fungování geotermálních čerpadel tak, že zatímco v zimě budou budovy absorbovat teplo ze země, v létě naopak budou teplo odvádět zpět pod zem. Zemní plyn, který by byl jinak pro vytápění budov nutný, zde nebude vůbec potřeba.

Kampus bude dále osazen místními druhy rostlin a v areálu vzniknou nádrže na dešťovou vodu, která se bude recyklovat pro další využití. Okna budou vybavena speciálními chytrými skly, které dokáží přizpůsobovat míru ztmavení aktuální světelné situaci a také minimalizovat počet nárazů ptáků. Stejně jako ve všech ostatních kampusech společnosti Google se bude i zde využívat elektřina z obnovitelných zdrojů.

Systém geotermálních čerpadel zvažoval Google již několik let. V roce 2010 jej v malém měřítku vyzkoušel ve svém hlavním kampusu pro zásobování kuchyně horkou vodou. Potrubí, jímž bude vedeno teplo pro nové budovy dosahuje celkové délky 111 kilometrů. Zatímco v Evropě již podobné systémy fungují, v Severní Americe to je zatím největší projekt svého druhu.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company