Basic tips every manager must follow to achieve long-term success

Základní rady, kterými se musí řídit každý manažer, který chce být dlouhodobě úspěšný

Becoming a manager, namely someone who leads a team, can happen to many people at some point in their career. However, not many of them become managers for life and, in today's fast-paced world, only a small minority are successful long-term in management. Here are five basic pieces of advice any manager who wants to achieve such success should follow.

Consistency

In order to be successful, a manager must earn the trust of their superiors, colleagues and (most importantly) subordinates. They can only do this by being consistent in the long term. That means sticking to firm principles, openly communicating expectations, not changing plans suddenly and without reason, and delivering a consistently high quality performance. This is the only way a manager can earn the trust of their team, who are then able to reach their maximum potential.

Mental resilience

As LinkedIn Pulse states, a manager must provide support to their team in both good times and, above all, in times of crisis. Thus, a good team leader has to show mental resilience over the long term: they cannot collapse after every partial setback they or their team encounter. They must also be able to help subordinates cope mentally with stress and problems, which are to some extent part of any job.

Tolerance

In the past, the image of the ideal manager was someone who always knew best how things were done and would not delegate work to subordinates because they themselves would do the job best of all. Today, this is no longer valid. It is generally accepted the best manager is someone who is tolerant of other people, different approaches and different opinions. A manager should also be able to find the strengths of people they manage and support these, even if they do not always coincide with the priorities or practices of the manager themselves.

Ability to delegate work effectively

Delegating work sounds like the easiest thing in the world: simply choose a task and hand it over to someone else. But being able to delegate work effectively is in fact a very complex process. You have to enthuse the person in question for the task, explain precisely what is required and the expected outcome. And, last but not least, you must not micromanage them, but allow them some space to do things their own way. Therefore, the ability to delegate work is one of the key qualities a long-term successful manager must exhibit.

Accepting responsibility

A successful manager must be transparent and able to accept responsibility for things that go wrong. If a manager avoids accountability in the long run, both subordinates and superiors will soon find out, and the manager will lose all respect from both groups.



-mm-

    Základní rady, kterými se musí řídit každý manažer, který chce být dlouhodobě úspěšný

    Stát se manažerem, tedy člověkem, který vede tým lidí, se může v určitém bodě v kariéře poštěstit mnoha lidem. Jenom část lidí se ale stane manažerem navždy a jenom malé skupině lidí se v dnešním rychle se měnícím světě daří dosáhnout v managementu dlouhodobého úspěchu. Zde je pět základních rad, kterými se každý manažer, který chce takového úspěchu dosáhnout, musí řídit.

    Konzistentnost

    Aby mohl být manažer úspěšný, musí si získat důvěru svých nadřízených, kolegů a (především) i podřízených. A tuto důvěru získá jenom tím, že je dlouhodobě konzistentní. Tedy že se drží pevných zásad, otevřeně komunikuje svá očekávání, nemění zničehonic a bezdůvodně plány a podává stabilně kvalitní výkon. Jedině tak si může manažer získat důvěru svého týmu, který tak je schopen maximálně využít svého potenciálu.

    Psychická odolnost

    Jak uvádí LinkedIn Pulse, manažer musí být svému týmu oporou. A to jak v časech dobrých, tak hlavně i v časech krizových. Dobrý týmový lídr tak musí dlouhodobě prokazovat psychickou odolnost. Nesmí se zhroutit z každé dílčí překážky, na kterou on nebo jeho tým narazí. A musí umět svým podřízeným pomoci se psychicky popasovat i s jejich vlastním stresem a problémy, které k výkonu jakéhokoliv zaměstnání do určité míry patří.

    Tolerance

    V minulosti připomínala představa ideálního manažera člověka, který vždy ví, jak se věci dělají nejlépe a který umí rozdělovat svým podřízeným práci efektivně, protože sám by ji zvládl ze všech nejlépe. Dnes už to tak není. A má se obecně za to, že nejlepší manažer je někdo, kdo je naopak tolerantní k jiným lidem a k odlišným postupům i názorům. A kdo umí v lidech, které vede, najít jejich silné stránky a v nich je podpořit, i když se ne vždy shodují s tím, jaké priority nebo postupy dotyčný manažer osobně vyznává.

    Schopnost efektivně delegovat práci

    Delegování práce zní jako nejjednodušší věc na světě. Prostě se vezme úkol a předá se někomu jinému. Umět ale efektivně předávat práci je velmi komplexní záležitost. Dotyčného musíte pro danou věc nadchnout, musíte mu vysvětlit, co přesně se po něm chce a jaký má být výsledek. A v neposlední řadě ho nesmíte podrobit mikro-managementu a místo toho mu musíte dát určitý prostor udělat si danou věc po svém. Proto je umění delegovat práci jednou z hlavních vlastností, které musí dlouhodobě úspěšný manažer vykazovat.

    Přijetí zodpovědnosti

    Úspěšný manažer musí být transparentní a musí umět přijmout odpovědnost za věci, které se nepovedly. Pokud se manažer odpovědnosti dlouhodobě vyhýbá, jeho podřízení i nadřízení to brzy poznají a u obou skupin dotyčný manažer ztratí jakýkoliv respekt.



    -mm-

    Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
    Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse
    Štítky: Leadership