Securing promotion is not a science. But you need to know how to go about it

Zajistit si povýšení není věda. Musíte ale vědět, jak na to

Gaining promotion is usually a long game which requires your active participation. You can't just wait. Read on to find out how best to impress your superiors to achieve your dream position.

Pave your way up

It's tempting to trap your boss in a corner and pour out the frustration of your slow career and desire for more money. But that's not a plan. You need to start thinking about it in terms of organisational needs. What does your company need at higher levels of management? How can you become a person who meets these needs? Find out first what skills and experience you lack, then come up with a plan to acquire those skills. This way you not only gain potential and aspiration, but also the necessary experience.

Document your journey

Don't assume everyone will remember how well you did on the last challenging project you were ever entrusted with. You need to be prepared just like for an interview. Document your successes over the past year. Prepare arguments on how you can contribute even more to a higher position.

The way you present these achievements is also an important part of your persuasion strategy. Talk about data and business impact.

Your intention here is twofold: to present the reasons for your promotion and at the same time show the ability to provide convincing arguments for something that is important to you - and to the company.

Learn to lead

Moving up the ladder usually means leading a team. You need to show both the people allocating leadership roles and the teams you will lead that you can head a team with specific expertise (such as technical).

Can, for example, IT specialists consider you a leader? They can, but it does require a kind of empathy. Spend time with them, try to empathise with their needs. If empathy and leadership do not come naturally to you, consider how you can develop them. Leadership is a learned behaviour and there are many ways to learn it, from earning an MBA through internal training programmes to hiring a coach or mentor. The key to leadership is self-awareness. This is the first leadership skill that needs to be learnt.

-bb-

    Zajistit si povýšení není věda. Musíte ale vědět, jak na to

    Získat povýšení je většinou dlouhá hra. Vyžaduje vaši aktivní účast. Nemůžete jen čekat. Čtěte dále a zjistěte, jak nejlépe zapůsobit na nadřízené, abyste získali vysněnou pozici.

    Vydlážděte si cestu vzhůru

    Je lákavé zahnat do kouta vašeho šéfa a vylít si na něm svou frustraci z vaší zabrzděné kariérní cesty a touhy po více penězích. Ale to není plán. Musíte o tom začít přemýšlet z hlediska organizační potřeby. Co vaše společnost potřebuje na vyšších úrovních řízení? Jak se můžete stát člověkem, který tyto potřeby naplňuje? Zjistěte nejprve, jaké dovednosti a zkušenosti vám chybí, pak vymyslete plán, jak tyto dovednosti získat. Tímto způsobem nejenže získáte potenciál a aspiraci, ale také potřebné zkušenosti.

    Zdokumentujte svou cestu

    Nepředpokládejte, že si každý bude pamatovat, jak dobře jste si vedli na posledním náročném projektu, který vám kdy byl svěřen. Musíte být připraveni stejně jako na pohovor. Dokumentujte své úspěchy, kterých jste za poslední rok dosáhli. Připravte si argumenty, jak můžete ještě více přispět na vyšší pozici.

    Způsob, jakým tyto úspěchy prezentujete, je také důležitou součástí vaší strategie přesvědčování. Mluvte o datech a dopadu na podnikání.

    Váš záměr je zde dvojí. Předkládáte důvody pro své povýšení a zároveň prokazujete, že jste schopni poskytnout přesvědčivé argumenty pro něco, co je pro vás důležité – i pro společnost.

    Naučte se vést

    Posunout se po žebříku znamená většinou vést tým. Musíte lidem předávajícím vedoucí role a týmům, které povedete, ukázat, že zvládnete vést i tým se specifickou odborností (např. technickou).

    Mohou vás například IT specialisté považovat za lídra? Ano, ale vyžaduje to určitý druh empatie. Travte s nimi čas, snažte se vcítit do jejich potřeb. Pokud vám empatie a vedení nejsou přirozené, zvažte, jak je můžete rozvíjet. Vedení je naučené chování a existuje spousta způsobů, jak se to naučit – od získání titulu MBA přes interní vzdělávací programy až po najmutí kouče nebo mentora. Klíčem k vedení je sebeuvědomění. Je to první vůdčí dovednost, kterou je třeba se naučit.

     

    -bb-

    Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
    Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com