A six-point guide on how to solve any problem quickly

Šestibodový manuál, jak rychle vyřešit jakýkoliv problém

Quick decision-making, systemic and effective solutions to problems: these are key traits of any manager. Here is a six-point guide that may serve as a general outline for solving problems and which you should follow when seeking a solution to a particular situation or if you need to decide quickly for one of several possible options.

This guide was published by The Muse website.

Identify and describe the problem

First of all you must clearly define and describe the problem. This might seem obvious, but a precise definition is key to the success of the whole solution. What is the problem you are dealing with, who is affected by it, what form does it take and how long has it been a problem?

Find the source of the problem

The visible problem is usually just a symptom of a certain undesirable situation – the source or core of the problem. Do not just deal with the symptoms; instead define and deal with the very essence of the matter.

Suggest possible solutions

Now it is time to come up with as many feasible solutions as possible. You should brainstorm a number of possible solutions to the problem.

Assess the impact of the solutions

Take the most feasible solutions you recorded as part of the previous point, and write down the expected, real effects these will have – both positive and negative.

Define priorities

Define which parameters of the solutions are the most important ones to you and which effects (both negative and positive) are of the highest priority.

Choose the best solution

Using the hierarchy of the most and least important positive and negative effects of the solutions, choose the one that turns out to be the most appropriate and feasible, and implement it.



-mm-

    Šestibodový manuál, jak rychle vyřešit jakýkoliv problém

    Rychlé rozhodování a systematické a efektivní řešení problémů – to jsou zcela klíčové vlastnosti kteréhokoliv manažera. Zde je šestibodový manuál, který slouží jako obecná osnova pro řešení problémů a kterým byste se měli řídit ve chvílích, když hledáte řešení pro určitou situaci nebo když se musíte rychle rozhodnout mezi několika možnými variantami.

    Tento manuál přinesl server The Muse.

    Identifikace a popis problému

    V prvé řadě musíte zcela jasně popsat a definovat problém. Zní to banálně, ale přesná definice je klíčová pro úspěch celého řešení. O jaký problém nebo situaci se jedná, koho se týká, jak se projevuje, jak dlouho už trvá?

    Nalezení zdroje problému

    Viditelný problém většinou bývá až symptomem určité neuspokojivé situace – jakéhosi zdroje nebo jádra problému. Neřešte jenom projevy problému, ale definujte a řešte jeho samotnou podstatu.

    Uvedení možných řešení

    Nastává čas vymyslet co nejvíce možných řešení. Mělo by se jednat o brainstorming, při kterém přijdete s celou plejádou možných řešení problému.

    Zhodnocení dopadu řešení

    U několika nejschůdnějších řešení, které sepíšete v rámci předchozího bodu, sepište reálné a očekávané dopady – a to jak ty pozitivní, tak i ty negativní.

    Určení priorit

    Určete si, jaké parametry výsledného řešení jsou pro vás ty nejdůležitější a které dopady (pozitivní i negativní) jsou prioritní.

    Výběr nejlepšího řešení

    Podle hierarchie důležitosti pozitivních a negativních dopadů řešení vyberte to, které vám vyjde jako to nejschůdnější a nejvýhodnější. Toto řešení následně implementujte.

     

    -mm-

    Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
    Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse