Why managers should be good storytellers

Proč se manažerům hodí být dobrými vypravěči

Storytelling is a skill that, perhaps surprisingly, often proves handy in everyday interaction with people around you. And it is a skill no successful manager can do without. Why is this so and why do managers need to be good storytellers?

Communicating a vision to your team

As Management Today states, one of the key tasks of a manager is to enthuse their subordinates for a shared team vision. A manager needs to offer a common goal everyone can focus on collectively; however, they cannot project such a vision unless they are good at storytelling. It is therefore crucial for any manager to be able to convey visions to their team in an engaging and inspiring way.

Being able to communicate and build relations with subordinates

People management is primarily about communication. Even a manager with the best possible theoretical knowledge can never be successful if they are unable to communicate effectively with their staff and establish strong and trusting relations with them. Good storytelling skills are the necessary foundation for effective communication: the more engaging a manager is as a speaker and communicator, the more likely it is that they will earn natural respect from their subordinates and truly bring their team together.

Sharing knowledge and skills and transferring information

Last but not least, a manager also passes on technical and specific knowhow to subordinates. A manager also provides team members with key information about what is happening at the company and explains decisions made by senior management. A manager makes decisions on key issues which affect the team, organises internal debates within the team, and explains rules and work processes to subordinates. Hence storytelling skills are not only useful but, in fact, also crucial.

 

-mm-

    Proč se manažerům hodí být dobrými vypravěči

    „Storytelling“, tedy vyprávění příběhů, je schopnost, která se možná až překvapivě často hodí i v běžném životě při každodenní interakci s lidmi kolem nás. A je to dovednost, bez které se neobejde ani žádný úspěšný manažer. Proč tomu tak je? A k čemu se manažerům hodí být dobrými vypravěči?

    Předání vize svému týmu

    Jak uvádí Management Today, jedním z klíčových úkolů manažera je nadchnout své podřízené pro společnou týmovou vizi. Manažer musí dát podřízeným společný cíl, ke kterému se mohou upínat. A tuto vizi nemůže manažer podřízeným předat, pokud neumí dobře vyprávět. Umění poutavě a inspirativně podat vidinu úspěchu svému týmu je tedy pro manažera zcela klíčová.

    Schopnost komunikace a vytváření vztahů s podřízenými

    Management lidí je primárně o komunikaci. I manažer s těmi nejlepšími teoretickými znalostmi nikdy nemůže být úspěšný, jestliže nedovede se svými pracovníky efektivně komunikovat a vybudovat si s nimi pevné a důvěrné vztahy. A právě dobré vypravěčské dovednosti jsou nutným základem pro efektivní komunikaci. Čím poutavějším řečníkem a komunikátorem manažer je, tím pravděpodobnější je, že si u svých podřízených vybuduje přirozený respekt a že bude svůj tým skutečně stmelovat.

    Sdílení znalostí a dovedností a předávání informací

    V neposlední řadě předává manažer svým podřízeným i technické a specifické know-how. Vedoucí také poskytuje členům svého týmu klíčové informace z dění ve firmě a vysvětluje rozhodnutí vyššího managementu. Rozhoduje o klíčových otázkách v týmu, řídí interní debaty v rámci týmu a vysvětluje podřízeným pravidla a pracovní procesy. K tomu všemu se vypravěčské dovednosti nejenom hodí, ale jsou pro efektivní předávání informací dokonce zcela klíčové.

     

    -mm-

    Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today