Five basic leadership styles: their benefits and drawbacks

Pět základních stylů leadershipu a jejich výhody i nevýhody

There are many leadership styles. All managers have unique personalities and each of them prefers a different style.This article describes five basic leadership styles you can draw inspiration from, along with both their advantages and disadvantages.

This list was published on the blog of American Express.

Autocratic leadership style

The autocratic style is based on precise instructions, clearly defined duties of employees and clearly defined expectations on the part of the team leadership.

Advantages: Employees know what is expected of them, and this is a very effective management style especially for employees who do not flourish in an environment allowing too much of their own initiative.

Disadvantages: Too little room given to the more constructive and creative employees; sometimes bordering on micro-management.

Delegation-based people management

In this case, the leader is a work coordinator. They set priorities, allocate tasks and coordinate the workload of their team.

Advantages: This is ideal for fields based on person-hours, such as design, IT, or certain services.

Disadvantages: This style requires a high level of independence in employees.

Democratic leadership

A democratic leader listens to their subordinates; they do not make decisions on their own, but let their subordinates vote.

Advantages: Employees do not have a sense of decisions being made without their having a say in them. Processes are set up that genuinely suit regular team members.

Disadvantages: Slow decision-making, endless debates, absence of a shared vision and frequent internal arguments.

The leader is a visionary

A visionary is someone capable of coming up with original and big ideas and making the team feel enthusiastic about these plans.

Advantages: A common vision is shared, team spirit uplifted and there is the expectation of a better future that makes the workers productive.

Disadvantages: Visionaries often have trouble finishing projects. They keep coming up with new ideas, but might not be so interested in the mundane, tedious work required to reach the finish line.

Technical leadership

In this case, the team is managed by an expert who has vast technical knowledge and very good hard skills in the field that the team is engaged in.

Advantages: Professional and technical development of employees, and the ability of the manager to step in for any of the employees.

Disadvantages: Soft skills are often neglected and the manager then focuses only on exact numbers and expertise of their subordinates, while neglecting empathy or ability to communicate effectively.

 

-mm-

    Pět základních stylů leadershipu a jejich výhody i nevýhody

    Stylů řízení lidí existuje celá řada. Manažeři jsou totiž unikátní osobnosti a každému vyhovuje trochu jiný styl. V tomto článku si ukážeme pět základních typů leadershipu, kterými se můžete inspirovat, a představíme i jejich výhody a nevýhody.

    Tento seznam byl uveřejněn na blogu společnosti American Express.

    Autokratický styl řízení

    Autokratický styl řízení je založený na přesných instrukcích, jasně definovaných povinnostech pracovníků a jasně komunikovaném očekávání ze strany vedení týmu.

    Výhody: Zaměstnanci ví, co se od nich očekává, a zvláště u pracovníků, kteří neprosperují v prostředí, kde se jim dostává příliš mnoho vlastní iniciativy, se jedná o velmi efektivní styl řízení.

    Nevýhody: Málo prostoru pro konstruktivnější a kreativnější pracovníky, sklouzávání k mikro-managementu.

    Vedení založené na delegaci práce

    V tomto případě funguje vedoucí jako koordinátor práce. Určuje priority, rozdává úkoly a koordinuje pracovní čas svého týmu.

    Výhody: Ideální pro práce a obory založené na člověko-hodinách, jako je design, IT nebo určité služby.

    Nevýhody: Tento styl vyžaduje vysokou samostatnost pracovníků.

    Demokratický leadership

    Demokratický vedoucí naslouchá svým podřízeným, téměř o ničem nerozhoduje sám, ale nechává hlasovat své podřízené.

    Výhody: Zaměstnanci nemají pocit, že by se o něčem rozhodovalo, aniž by v rozhodování měli slovo. Procesy jsou nastavovány tak, že skutečně vyhovují řadovým členům týmu.

    Nevýhody: Pomalé rozhodování, časté debaty, absence nějaké společné vize a často i interní rozepře v rámci týmu.

    Vizionářské vedení lidí

    V čele týmu stojí vizionář – člověk, který je schopen přinášet neotřelé a velkolepé nápady, pro které je schopen svůj tým nadchnout.

    Výhody: Společná vize, podpora týmového ducha a vidina lepší budoucnosti, díky které mají pracovníci často vysoké pracovní nasazení.

    Nevýhody: Vizionářští vedoucí mají často problém své nápady dotahovat. Přicházejí stále s novými nápady, ale nemusí je už tolik bavit každodenní, nudná práce vedoucí k jejich dosažení.

    Technický styl řízení

    V tomto případě je vedoucím odborník, který má široké tvrdé dovednosti a technické znalosti oboru, kterému se daný tým věnuje.

    Výhody: Odborný a technický rozvoj pracovníků a schopnost vedoucího zastoupit jakéhokoliv podřízeného.

    Nevýhody: Často bývají zanedbané „měkké dovednosti“ dotyčného manažera, který se tak soustředí čistě na exaktní čísla a odbornost podřízených, ale už méně je schopen se do nich například vcítit nebo s nimi efektivně komunikovat.

     

    -mm-

    Zdroj: Business Class blog American Express - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Class blog American Express
    Štítky: Leadership