Five traits of successful people

Pět vlastností úspěšných lidí

We all have different definitions of success. For some people, it is money, for others leisure time, while still others may see it in terms of sporting performance. But no matter how you define it, one thing is certain: success cannot be achieved without determination, focused performance and long-term, hard work. Whatever your goals, here are five qualities that will make their achievement easier, ones which are shared by people who have achieved success.

This text is based on an article on Entrepreneur.com.

Long-term focus on one thing

Successful people are characterised by patience and perseverance. They do not jump from one branch to another. They select one thing (ideally something they enjoy and are good at) and focus on it long term.

Expertise in a particular field

Those who have achieved success usually had to start doing something a little differently to others. They had to come up with a new solution or a fresh perspective. None of this would have been possible without their being an expert in the field in question.

Willingness to learn and change opinions and approaches

Just as important as persistence is a willingness continuously to learn and take on new ideas. A certain openness to new approaches and opinions is common to all successful people. If you become stuck in the status quo and are unwilling to change your views, you will, as it were, miss the boat.

Positive attitude

Successful people generally know how to derive benefit from any situation, including negative ones. How do they do this? By maintaining a positive attitude: instead of falling into despair, they try to find an opportunity in every situation and use it to their advantage.

Willingness and ability to communicate effectively and establish interpersonal relationships

No one can achieve long-term success alone. That is why successful people are masters of communication and interpersonal relationships. They know that only the support of a strong network of contacts will help them achieve their goals.

 

-mm-

    Pět vlastností úspěšných lidí

    Každý máme jinou definici úspěchu. Pro někoho jsou úspěch peníze, pro jiného volný čas, pro třetího může mít úspěch podobu sportovního výkonu. Nehledě na to, jak úspěch definujete vy, jedno je jisté – nelze jej dosáhnout bez odhodlání, soustředěného výkonu a dlouhodobé, tvrdé práce. Ať už jsou vaše cíle jakékoliv, zde je pět vlastností, které vám jejich dosažení ulehčí a kterými se vyznačují ti, kteří úspěchu skutečně dosáhli.

    Tento text vychází z článku na webu Entrepreneur.com.

    Dlouhodobé zaměření na jednu věc

    Úspěšní lidé se vyznačují trpělivostí a vytrvalostí. Nepřelétávají z jednoho oboru do druhého. Vyberou si jednu věc (ideálně tu, která je baví a ve které jsou dobří) a té se věnují dlouhodobě.

    Expertiza v určité oblasti

    Ti, kteří dosáhli úspěchu, většinou musí začít dělat něco trochu jinak, než to dělají ostatní, musí přijít s novým řešením nebo neotřelým pohledem na věc. To vše by nebylo možné, aniž by byli v dotyčném oboru experty.

    Ochota učit se a měnit své názory a přístupy

    Stejně důležitá jako vytrvalost je i ochota neustále se vzdělávat a přijímat nové podněty. Určitá otevřenost novým přístupům a názorům okolí je společná všem úspěšným lidem. Protože pokud byste se zasekli ve statusu quo a nebyli ochotni své názory nijak měnit, brzy vám takříkajíc ujede vlak.

    Pozitivní přístup

    Úspěšní lidé obecně umí něco vytěžit z každé situace, a to i z těch negativních. Jak to dělají? Tak, že si udržují pozitivní přístup. Místo toho, aby si zoufali, se snaží v každé situaci najít nějakou příležitost a využít ji ve svůj prospěch.

    Ochota a schopnost efektivně komunikovat a navazovat mezilidské vztahy

    Žádný člověk nemůže dosáhnout dlouhodobého úspěchu sám. Proto jsou úspěšní lidé mistři komunikace a navazování mezilidských vztahů. Vědí totiž, že jedině opora v podobě silné sítě kontaktů jim pomůže dosáhnout svých vytyčených cílů.

     

    -mm-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com