Five traits no manager can do without

Pět vlastností, bez kterých se žádný manažer neobejde

What makes a good manager? What are the characteristics of someone who is able to get the best out of their team and is respected by their subordinates? Here are five traits no manager can do without, regardless of their field or preferred management style.

This article was published by BBC.com.

Willingness to support creativity

A manager should not expect their subordinates just to follow orders like robots. On the contrary: an effective manager should support creativity and subordinates' using their own initiative.

Ability to delegate work

Delegation of work sounds like the simplest thing in the world. In reality, however, it is a problem for a lot of people. Many managers are unable to explain to others what exactly they want from them, or they subconsciously believe only they themselves are able to do a job to the necessary quality.

Being casual

Theory is fine. Certainly it is good for a new manager to read some books about leadership. But at the same time, the manager should trust their own intuition and behave in a casual manner so their subordinates do not feel they are being managed by a robot that only follows theoretical advice from literature or training sessions.

Supporting strengths of individual employees

A good manager must be able to support their employees in what they are best at. They should be able to appreciate a job well done, and motivate others in focusing on what they enjoy and are good at.

Sense of humour

People management and team work bring a lot of humorous but also complex and critical situations. At all events, a manager should help their team stay on top of things and bring some humour into the team.



-mm-

    Pět vlastností, bez kterých se žádný manažer neobejde

    Co vlastně dělá dobrého manažera? Jak vypadá a jak se chová člověk, který dovede ze svého týmu dostat to nejlepší a kterého jeho podřízení uznávají? Zde je pět vlastností, bez kterých se nehledě na obor či na preferovaný manažerský styl neobejde žádný manažer.

    Tento článek přineslo BBC.com.

    Ochota podporovat kreativitu

    Manažer by neměl u svých podřízených očekávat, že budou jenom plnit jeho příkazy jako roboti. Efektivní manažer by měl naopak u svých podřízených podporovat kreativitu a vlastní iniciativu.

    Schopnost delegovat práci

    Delegování práce zní jako ta nejjednodušší věc na světě. Ve skutečnosti ale dělá řadě lidí problém. Mnoho manažerů neumí vysvětlit, co přesně po podřízených chtějí, nebo mají podvědomý pocit, že jedině oni sami jsou schopni věc udělat tak, jak je to potřeba.

    Určitá nenucenost

    Teorie je hezká věc. A je určitě dobře, když si o vedení lidí nový manažer předem něco přečte. Zároveň je ale potřeba důvěřovat trochu vlastní intuici a chovat se nenuceně. Tak, aby podřízení neměli pocit, že je řídí robot, který spoléhá na teoretické poučky ze školení nebo odborné literatury.

    Podpora silných stránek jednotlivých pracovníků

    Dobrý manažer musí umět ve svých podřízených podpořit to, co jim jde nejlépe. Měl by umět ocenit dobře odvedenou práci a motivovat ostatní v tom, aby se soustředili na to, co je baví a co jim jde dobře.

    Smysl pro humor

    Vedení lidí a týmová práce sebou nesou spoustu humorných, ale i složitých a krizových situací. V každém případě by měl manažer pomoci týmu udržovat si určitý nadhled a měl by do práce přinášet i určitý humor.



    -mm-

    Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
    Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC
    Štítky: Leadership