Five reasons why perfectionists are ineffective. And how to overcome perfectionism

Pět důvodů, proč jsou perfekcionisté neefektivní. A jak perfekcionismus překonat

Someone who is a perfectionist tends not to be a very effective worker. This is true for both managers and regular workers. What is actually wrong with perfectionism, why do perfectionists end up being inefficient workers, and how can this problem be overcome?

Paralysis in decision-making and analysis

According to Addicted2Success.com, perfectionism brings with it a certain paralysis, namely paralysis in decision-making and the ability to analyse one's work or problems. Perfectionists are so focused on details that they lose sight of the big picture and as a result are unable to make effective decisions, find compromise solutions and analyse problems objectively. Therefore, where decisions and analysis are concerned, it is essential to determine in advance what level of detail you will be focusing on and not become too caught up in minute details.

Unrealistic expectations

Perfectionists have exaggerated expectations. They want to achieve maximum and unadulterated success. But this is often impossible, or it is possible only if you spend an unrealistic amount of money, time and energy on the project. Thus perfectionists are neither good leaders nor good workers; they need to work on having realistic expectations so they can plan properly their own work or the work of their team.

Inefficient use of time

Related to perfectionism is a tendency to use time inefficiently. Often the worker in question spends a disproportionate amount of time on details and trivial matters, time which could be much better spent on something else. People with a tendency to perfectionism need to be particularly careful when planning their work activities in detail and always determine in advance the maximum amount of time they can spend on any one task.

Inability to accept negative feedback

Perfectionists always want to be the best. This means, among other things, they have a hard time accepting negative, albeit constructive, feedback. The inability to accept feedback is a problem for both rank-and-file employees and team managers. Perfectionists must therefore temper their own expectations and accept that improvement is only possible if they are willing to listen to the advice and feedback of others.



-mm-

    Pět důvodů, proč jsou perfekcionisté neefektivní. A jak perfekcionismus překonat

    Když je někdo perfekcionista, nebývá příliš efektivním pracovníkem. To platí jak u manažerů, tak i řadových pracovníků. Co je vlastně na perfekcionismu špatného, proč jsou perfekcionisté ve výsledku nekvalitní pracovníci a jak lze tento problém překonat?

    Paralýza v rozhodování a analýze

    Podle Addicted2Success.com sebou perfekcionismus přináší i určitou paralýzu. A to paralýzu v rozhodování a ve schopnosti analyzovat svoji práci nebo problémy. Lidé, kteří jsou perfekcionisté, se natolik soustředí na detaily, že ztrácí z dohledu celkový kontext a ve výsledku nejsou schopni se efektivně rozhodovat, hledat kompromisní řešení a objektivně analyzovat problémy. Proto je nutné si při rozhodování a analýze předem určit, na jakou úroveň detailu se budete zaměřovat, a nezaobírat se přílišnými drobnostmi.

    Nerealistická očekávání

    Perfekcionisté mají přehnaná očekávání. Chtějí dosáhnout maximálního a ničím nezkaženého úspěchu. To často ale není možné – anebo to je možné, ale pouze po vynaložení nerealistického množství financí, času a energie. Perfekcionisté proto nejsou ani dobří lídři, ani dobří pracovníci, a je potřeba u nich zapracovat na tom, aby měli realistická očekávání a dovedli si tak svoji práci nebo práci svého týmu dobře naplánovat.

    Neefektivní využívání času

    S perfekcionismem se pojí i tendence využívat čas neefektivně. Dotyčný pracovník totiž často na detailech a nepodstatných drobnostech stráví neúměrně hodně času, zatímco tento čas by se dal mnohem lépe využít na něco jiného. Lidé se sklonem k perfekcionismu si proto musí dát obzvlášť velký pozor při detailním plánování svých pracovních aktivit a musí si vždy předem určit, jaký maximální čas mohou strávit na jednom úkolu.

    Neschopnost přijímat negativní zpětnou vazbu

    Perfekcionisté chtějí být vždy nejlepší. A to mimo jiné znamená, že špatně snáší negativní, byť třeba konstruktivní zpětnou vazbu. Neschopnost přijímat zpětnou vazbu je problém jak u řadových zaměstnanců, tak i u týmových manažerů. Perfekcionisté proto musí ubrat ze svých vlastních očekávání a musí se smířit s tím, že zlepšovat se je možné jenom ve chvíli, kdy jsou ochotni naslouchat radám a zpětné vazbě ostatních lidí.



    -mm-

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success