Five traits of a toxic manager

Pět atributů toxického manažera

Toxic management refers to a leadership style that results in a team failing to fulfil its maximum potential as its leader makes fatal mistakes which bring about a toxic working environment. The result is that employees are frustrated, there is an unhealthy atmosphere at the workplace, arguments occur both with management and amongst employees themselves, so in the end the performance of the whole team declines. Here are five typical characteristics of a toxic manager.

The manager always knows best

A toxic manager never admits to not knowing something. On the contrary: they think they are the only one who always knows the right answer, and consider admitting ignorance a sign of weakness. But as Forbes states, this attitude creates an unhealthy atmosphere in the team, one that does not support employees' learning and development and can cause significant damage in strategic decision-making that affects the whole team.

The team leader acknowledges only one way of working

A toxic manager approves of just one working style – their own. Thus they prefer team members who are similar to them and reproach those who do things differently. A good manager should actually support diversity and even approve of colleagues and subordinates who work hard and efficiently, albeit in a different way.

No support for cooperation

Cooperation is key to the success of any team. A manager who does not serve as a role model and never asks for help does not send a good signal to the team. The problem with toxic managers is they regard any request for help as a failure, in the case of both team members and themselves.

Micromanagement

A toxic manager usually tends to micromanage other people: they follow their every step, comment on every single mistake and do not leave employees sufficient room for their work.

All are equal but some more so than others

A toxic manager is not a leader in the true sense of the word. They are not part of the team but above it. They do not provide subordinates with inspiration and understanding, only with authoritative leadership. Thus the potential of the whole team is not fully exploited. A good manager, on the other hand, leads in the positive sense of the word: they are part of the team and they support it even in the hardest of times.

 

-mm-

    Pět atributů toxického manažera

    Co je to vlastně toxický management? Je to způsob vedení lidí, při kterém dotyčný tým nedosahuje ani zdaleka svého potenciálu, protože jeho vedoucí při vedení týmu činí fatální chyby, které dávají vzniknout toxickému pracovnímu prostředí. Důsledkem jsou frustrovaní pracovníci, nepříjemná atmosféra na pracovišti, rozepře mezi zaměstnanci i mezi týmem a vedením a v konečném důsledku i snížená výkonnost celého týmu. Zde je pět typických znaků toxického manažera.

    Manažer má za to, že vše ví nejlépe

    Toxický manažer nikdy nepřizná, že něco neví. Naopak – myslí si, že jedině on zná na všechno správnou odpověď, a přiznání, že něco neví nebo neumí, bere jako ukázku slabosti. Jak uvádí Forbes, tento přístup ale bohužel nevytváří v týmu zdravou atmosféru, nepodporuje rozvoj a učení zaměstnanců a může způsobit nemalé škody ve strategickém rozhodování o celém týmu.

    Vedoucí uznává jenom jeden pracovní styl

    Toxický manažer uznává jeden jediný pracovní styl – a to ten svůj. Proto protežuje podřízené, kteří jsou mu podobní, a naopak zatracuje ty, kteří pracují jiným stylem a smýšlejí jinak. Dobrý vedoucí by přitom měl podporovat diverzitu a měl by uznávat i ty kolegy a podřízené, kteří pracují poctivě a efektivně, byť jiným způsobem, než on sám.

    Absence podpory spolupráce

    Spolupráce je pro úspěch skupiny zcela klíčová. Pokud sám manažer nejde příkladem a nikdy nikoho nepožádá o pomoc, nevysílá to vůči týmu žádný dobrý signál. Problém u toxických vedoucích je v tom, že žádost o výpomoc vidí jako selhání. A to jak u sebe, tak u svých podřízených.

    Mikro-management

    Toxický manažer má typicky také sklony k mikro-managementu svých podřízených. Hlídá každý jejich krok, řeší každý drobný přešlap a nenechává zaměstnancům dostatečně volné pole působnosti pro jejich práci.

    Všichni jsou si rovni, ale manažer je rovnější

    Toxický vedoucí není lídrem týmu v pravém slova smyslu. Není totiž součástí týmu, ale stojí nad ním. Nepřináší podřízeným inspiraci a pochopení, ale pouze autoritativní vedení. Potenciál týmu jako celku díky tomu zůstává nevyužitý. Dobrý vedoucí je lídrem v dobrém slova smyslu, je součástí týmu a podporuje jej i v těžkých časech.

     

    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com