From manager to leader

Od manažera k lídrovi

The basic difference between a manager and a leader is that a manager is responsible for administering the daily activities in a company, while a leader focuses on developing and communicating a long-term vision. Each of these roles requires different skills. How can you properly balance these roles? Ceo.com recommends starting by honestly answering the following questions:

- Can you identify the long-term goals of your company?

- Does your team understand the long-term expectations and goals of your company?

- Do you yourself engage in long-term strategic thinking?

- Do you come up with new ideas and methods of doing things differently?

- Do you lead your subordinates to independent thinking and accountability?

If you answered "no" to these questions, then you are more of a manager than a leader. When you focus too much on everyday activities, you do not have enough mental room for thinking about a long-term vision for your team or company.

Less management, more leadership

If you want to gain more time for your leadership role, begin with delegation. Your people deserve your trust because they really can perform most of your everyday tasks themselves. You will then be able to come up with new and interesting challenges and encourage creativity in your team.

Another important step on the journey from manager to leader involves open communication. Your people should be allowed to not only ask questions, but also evaluate you and express their views on how you can become a better leader. Obviously, the same applies vice versa.

A leader must explain the long-term goals his people face so that everyone knows what is expected of him of her. Open communication is necessary when making important decisions. Your people should not question either the motivation for your decisions or the purpose of what you are doing.

-Kk-

    Od manažera k lídrovi

    Základní rozdíl mezi manažerem a lídrem je v tom, že manažer se zabývá řízením každodenních činností ve firmě, zatímco lídr rozvíjí a komunikuje dlouhodobé vize. Každá z těchto rolí vyžaduje odlišné dovednosti. Jak tedy tyto role správně vyvážit? Server Ceo.com doporučuje nejprve si upřímně odpovědět na následující otázky:

    - Dokážete pojmenovat dlouhodobé cíle vaší firmy?

    - Rozumí váš tým dlouhodobým očekáváním a cílům firmy?

    - Zabýváte se vy sami dlouhodobým strategickým uvažováním?

    - Přicházíte s novými nápady a postupy, jak dělat věci jinak?

    - Vedete své podřízené k samostatnému uvažování a odpovědnosti?

    Pokud jste si na tyto otázky odpověděli „ne“, pak jste mnohem více manažer než lídr. Přílišné zaměření na každodenní aktivity vám nenechává dostatek prostoru na uvažování o dlouhodobé vizi pro váš tým či firmu.

    Méně řídit, více vést

    Chcete-li mít více času na roli lídra, začněte u delegování. Vaši lidé si zaslouží vaši důvěru a mnohé vaše každodenní úkoly zvládnou sami. Vy pak budete moci přicházet s novými zajímavými úkoly a podporovat kreativitu ve vašem týmu.

    Dalším důležitým krokem na cestě od manažera k lídrovi je otevřená komunikace. Vaši lidé by měli mít možnost se vás ptát, ale také vás hodnotit a vyjadřovat své názory na to, jak se můžete stát lepším lídrem. Totéž samozřejmě platí i obráceně.

    Lídr musí svým lidem vysvětlovat dlouhodobé cíle, které mají před sebou, aby všichni věděli, co se od nich očekává. Otevřená komunikace je zapotřebí i v případě důležitých rozhodnutí. Vaši lidé by neměli pochybovat o vaší motivaci k rozhodnutím a o smyslu toho, co děláte.

    -kk-

    Zdroj: Ceo.com - nejnovější trendy a osvědčené postupy z oblasti řízení firem
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Ceo.com