First time in a management role? Seven useful tips

Ocitli jste se poprvé v manažerské roli? Máme pro vás sedm tipů

Have you been promoted to a management role? Had you been dreaming for a long time about becoming a team leader, or were you forced to take on the role unexpectedly due to circumstances within the company? If you have no experience leading people and you want to prepare for your new role, the following seven tips are for you.

These tips were published by The Balance.

Prepare before taking on the role

You may be thinking about starting to learn leadership theory as and when you become a manager. By then, however, you may not have enough time to do so. Learn some theory before becoming a manager.

Do not underestimate the importance of soft skills

Technical knowledge on its own is not enough to be successful at management level. Pay sufficient attention also to the development of your soft skills, such as communication.

Have a script ready for various situations

A good way to prepare is to write down critical or non-standard situations you are likely to experience at the start of your new role, and also prepare scripts for how you will behave in such situations.

Get to know your subordinates on a personal level

Try to become acquainted with your subordinates on a personal level. This will help you immensely later when you are leading them.

Show sufficient authority

Although you naturally want to be friendly towards your team, at the same time you must show that you are now the boss, especially if some of your subordinates try to challenge your authority.

Do not be a perfectionist

An efficient manager must not be a perfectionist. You will not know every little detail, nor will subordinates always perform tasks exactly the same way you would. The sooner you get used to this, the better.

Learn to give feedback effectively

Providing feedback, both positive and negative, is part of the everyday agenda of any manager. This is why you should learn to do it well.

 

-mm-

    Ocitli jste se poprvé v manažerské roli? Máme pro vás sedm tipů

    Byli jste povýšeni do manažerské role? Dlouho jste snili o tom, že se stanete týmovým lídrem, nebo vás k tomu nečekaně dotlačily určité okolnosti v rámci firmy? Pokud nemáte s vedením lidí zkušenosti a chcete se na svoji novou pozici co nejlépe připravit, máme pro vás následujících sedm tipů.

    Tyto tipy přinesl server The Balance.

    Připravte se už před nástupem do funkce

    Možná přemýšlíte nad tím, že se teorii o leadershipu začnete věnovat až po nástupu do nové funkce. V tu dobu na to už ale možná nebudete mít tolik času. Připravte se, alespoň teoreticky, ještě před nástupem na novou pozici.

    Nepodceňujte důležitost měkkých dovedností

    Jenom technické dovednosti vám k efektivnímu výkonu manažerské funkce nebudou stačit. Věnujte pozornost i rozvoji svých měkkých dovedností, jako jsou komunikační schopnosti.

    Připravte si scénář na různé situace

    Dobrou přípravou je předem si sepsat kritické nebo nestandardní situace, do kterých se pravděpodobně ze začátku výkonu své nové funkce dostanete, a připravit si scénář, jak se v daných situacích budete chovat.

    Poznejte své podřízené na osobní úrovni

    Snažte se poznat své podřízené individuálně na osobní úrovni. To vám do budoucna nesmírně pomůže při jejich vedení.

    Prokazujte dostatečnou autoritu

    I když chcete se svým týmem mít samozřejmě přátelské vztahy, zároveň musíte dávat najevo, že vedoucím jste teď vy, a to zvláště v případech, kdyby se vaši podřízení snažili vaši autoritu zpochynovat.

    Nebuďte perfekcionisté

    Efektivní manažer nemůže být úplný perfekcionista. Nebudete vědět o každém detailu a ne vždy bude vše vašimi podřízenými uděláno přesně tak, jak byste to udělali vy. Čím dříve se s tím smíříte, tím lépe.

    Naučte se efektivně podávat zpětnou vazbu

    Podávání zpětné vazby, ať už té pozitivní nebo negativní, je součástí každodenní agendy jakéhokoliv vedoucího. Proto byste se to měli co možná nejlépe naučit.

     

    -mm-

    Zdroj: The Balance - americký server zaměřený na peníze a kariéru
    Zobrazit přehled článků ze zdroje The Balance
    Štítky: Leadership