Do your subordinates feel unappreciated? Tips on preventing this happening

Necítí se vaši podřízení nedocenění? Tipy, jak zajistit, aby to tak nebylo

In an effectively working team, the leader is the main decision maker and must show a certain authority; at the same time, however, they must also sufficiently engage regular team members and give them room for their own decisions and initiative. Otherwise, if subordinates are expected only to follow orders, they will soon start feeling unappreciated, frustrated and ostracised. Here are a few tips for managers on how to ensure employees do not feel this way, but instead know they are really appreciated by employer and team management.

Feedback and constructive criticism

As the Brian Tracy blog states, one of the key ways to show you care about someone is providing them with quality feedback. That also includes constructive criticism, which helps the given person develop further. By actively listening to their subordinates and taking the time to formulate feedback, the manager shows they value their employees and want them to improve.

Involving subordinates in decision making

Avoid making decisions without the participation of subordinates. When making a decision within your team, listen to the opinions of regular team members. And when some decisions, such as company-wide ones, are made at higher levels and you have no say in them, at least explain them in detail to your team.

Development of individual employees' unique talents

Each employee has a unique skill or know-how that makes them special, something the whole team may benefit from. Support the specific strengths of the individual employees, make sure they develop them further, and enable employees to use them in their everyday work.

Taking a genuine interest in employees' wellbeing 

Last but not least, it is necessary the manager takes a genuine interest in the wellbeing of their subordinates. This also applies to things not work-related. If you see a subordinate may have some personal issues, talk to them and ask whether they need some time off to recover.

 

-mm-

    Necítí se vaši podřízení nedocenění? Tipy, jak zajistit, aby to tak nebylo

    V efektivně fungujícím týmu má sice vedoucí hlavní rozhodovací roli a musí vykazovat určitou autoritu, ale zároveň musí i dostatečně zapojovat řadové členy týmu a dávat jim prostor pro rozhodování a vlastní iniciativu. Pokud tomu tak není a od podřízených se pouze očekává, že budou plnit příkazy, brzy se budou cítit nedocenění, frustrovaní a odstrčení. Zde je několik tipů pro manažery, jak docílit toho, aby se tak zaměstnanci necítili a aby viděli, že si jich firma i vedení týmu skutečně váží.

    Zpětná vazba i konstruktivní kritika

    Jak uvádí blog Briana Tracyho, jedním z klíčových způsobů, jak ukázat, že vám na někom záleží, je poskytovat mu kvalitní zpětnou vazbu. A to i včetně konstruktivní kritiky, která dotyčnému pomáhá posouvat se dál. Tím, že manažer aktivně pomáhá svým podřízeným a že si najde čas formulovat zpětnou vazbu, dává podřízeným najevo, že si jich váží a přeje si, aby se zlepšovali.

    Zapojování podřízených do rozhodovacích procesů

    Snažte se co nejvíce vyhnout rozhodování stylu „o nás - bez nás“. Když řešíte nějakou otázku v rámci týmu, vždy si poslechněte i názory jeho řadových členů. A když se některá rozhodnutí, například ta celofiremní, učiní na vyšších úrovních a nelze do nich zasahovat, alespoň je podřízeným lidsky a srozumitelně vysvětlete.

    Rozvoj jedinečného talentu jednotlivých podřízených

    Každý pracovník má unikátní dovednosti nebo know-how, které jej činí jedinečným a ze kterých může těžit celý tým. Podporujte specifické přednosti jednotlivých pracovníků a dbejte na to, aby se v tomto ohledu dále rozvíjeli a byli schopni své silné stránky využívat ve své každodenní práci.

    Skutečný zájem o dobro podřízených ze strany vedoucího

    V neposlední řadě je nutné, aby manažer projevoval skutečný a nefalšovaný zájem o dobro svých podřízených. A to se týká i nepracovních záležitostí. Pokud vidíte, že se podřízený například něčím trápí v osobním životě, promluvte si s ním a zeptejte se ho, jestli nepotřebuje chvíli čas na zotavenou.

     

    -mm-

    Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
    Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com