Conflict between employees: dealing with it as a manager

Konflikt mezi pracovníky: Jak by jej měl manažer řešit?

Each person is different, people have different opinions and attitudes, so conflicts may occur between team members within one department. No matter whether it is a one-off disagreement or a long-term rivalry, such a conflict may affect the productivity not only of the employees involved, but also of the whole team. This article offers some advice on how a manager can handle and solve a conflict between subordinates.

Do not ignore the problem

As Forbes states, if you know about a problem, you should not ignore it: deal with it even if no one has approached you officially with such a request. Some managers try to avoid unpleasant talks and conversations and thus do not get involved in certain conflicts that do not seem too serious to them. But in the end the problem may only get bigger and then cause serious trouble at the least convenient time.

Listen to all involved parties with respect

If you do decide to get involved, it is your duty to listen to all those involved in the conflict and thus form your own understanding of what is actually happening. Show all employees the same level of respect and understanding, and avoid a situation in which you let only one party explain the conflict and draw conclusions from that.

Know your boundaries

Although the team manager is the authority who should be able to solve most conflicts between employees, you do not necessarily always possess the essential knowledge or power to do so. If the problem concerns a technical aspect or a field you know nothing about, invite an expert. If it is a matter of unlawful behaviour or serious case of bullying or discrimination, do not try to solve the problem on your own: work with people and institutions who have the necessary knowledge and authorities.

Solve the very root of the problem

When handling a conflict, do not just stay on the surface. Quite the contrary: via conversations with the people involved, get to the root of the problem and solve it, even if at the given time it might be more unpleasant to do so than just treating the symptoms of this problem.

 

-mm-

    Konflikt mezi pracovníky: Jak by jej měl manažer řešit?

    Každý člověk je jiný, lidé mají různé názory a přístupy a tak se stává, že i v pracovních týmech dochází ke konfliktům mezi jeho členy. Ať už se jedná o jednorázovou neshodu nebo dlouhodobou nevraživost, takovýto konflikt může narušit produktivitu nejenom dotyčných dvou zaměstnanců, ale i celého týmu. V tomto článku vám proto předneseme několik rad, jak z pozice manažera zvládnout a řešit konflikt mezi vašimi podřízenými.

    Problém neignorujte

    Jak uvádí Forbes, pokud o nějakém problému víte, neignorujte ho a řešte ho, i kdyby za vámi oficiálně nikdo s prosbou o pomoc nepřišel. Někteří manažeři se chtějí vyhnout nepříjemným jednáním a konverzacím, a proto některé konflikty neřeší, když se jim nezdají tak zásadní. Ve výsledku ale může dotyčný problém nabobtnat a nakonec způsobit závažný problém ve chvíli, kdy se to nejméně hodí.

    Všechny aktéry problému s respektem vyslechněte

    Když se rozhodnete do konfliktu vložit, je vaší povinností všechny účastníky vyslechnout a udělat si vlastní obrázek o tom, co se děje. Projevujte přitom všem pracovníkům stejnou míru respektu a pochopení a vyhněte se situaci, že si necháte problém vysvětlit pouze jednou stranou konfliktu a na základě toho budete dělat závěry.

    Znejte své hranice

    I když je to právě týmový manažer, kdo je onou autoritou, která by měla většinu konfliktů mezi zaměstnanci vyřešit, ne vždy na to nutně máte potřebné znalosti nebo oprávnění. Jestliže se problém týká určitého technického aspektu nebo oblasti, o které nic nevíte, pozvěte nezávislého odborníka. Pokud se například jedná o protiprávní jednání, závažný případ šikany či diskriminace, nesnažte se problém řešit sami a spolupracujte s lidmi a orgány s potřebnou autoritou a znalostmi.

    Jděte k jádru problému a vyřešte jej

    Při řešení konfliktů neklouzejte po povrchu. Naopak. Pomocí konverzace s aktéry se doberte samotného jádra problému a ten řešte, i když by to v danou chvíli mělo být o něco nepříjemnější, než řešit jenom koncové symptomy tohoto problému.

     

    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com
    Štítky: Leadership