What skills must an aspiring manager have?

Jaké dovednosti musí mít aspirující manažer?

Do you wish to become a manager? Is your current team leader leaving and you want to apply for the position? You may be wondering whether you have what it takes to be a manager. Here are five skills that anyone who wants to become a manager and lead others must have. And the good news is that all five can be learnt.

Positive personal brand, built over a long period

There is a lot to this point. A manager must generally give a good impression. They must be able to speak well and present themselves, their team and their work well. And they must also look decent, which means they should take care of themselves and present themselves on a level corresponding to the position they are in or want to attain.

Ability to communicate effectively

According to CIO.com, the ability to communicate is the key trait of any leader. They must be able to communicate with anybody in a prompt, effective and comprehensible manner, as well as adapt to the person they are talking to, using all the tricks of both verbal and nonverbal communication.

Strategic planning

Strategic thinking, looking ahead, intuition and planning: without these traits, no manager can be successful. A good leader must look ahead, weigh up different options and have various plans ready for different situations that may occur.

Listening and empathy

The ability to empathise with other people is key when communicating with subordinates. For a manager to be able to inspire and motivate others, they must understand them on a personal level, listen to them and empathise with them.

Healthy self-confidence

Unfortunately, even the best worker with great skills and knowledge cannot be a good leader if they lack the necessary self-confidence and trust in their own abilities and skills. Confidence is essential when it comes to serving as a role model and making others feel enthusiastic about a common vision.

Technical knowledge

All the points mentioned above are so-called soft skills. But a good leader must also know the trade, so to speak. They have to know what team members actually do and how things function. So the final point to mention in this article is hard skills, namely technical, theoretical and practical skills that enable the given person to orientate in what is happening in their field.

 

-mm-

    Jaké dovednosti musí mít aspirující manažer?

    Aspirujete na pozici manažera? Odchází váš současný týmový lídr a vy se chcete ucházet o jeho pozici? Možná přemýšlíte nad tím, jestli máte na to stát se vedoucím týmu. Zde je pět dovedností, kterými by měl vládnout kdokoliv, kdo chce usilovat o manažerskou funkci a o vedení ostatních. A dobrá zpráva je, že všechny se dají naučit.

    Pozitivní a dlouhodobě pěstovaná osobní značka

    Pod touto vlastností se toho skrývá hodně. Manažer musí zkrátka působit dobře. Musí umět dobře mluvit, musí dobře prezentovat sebe, svůj tým i svoji práci. A musí mimo jiné i dobře vypadat. Tím se myslí, že se o sebe stará a že se prezentuje na úrovni, která odpovídá pozici, o kterou se chce ucházet nebo kterou zastává.

    Schopnost efektivně komunikovat

    Podle CIO.com patří mezi ty nejzásadnější dovednosti jakéhokoliv vedoucího schopnost komunikovat. A to s kýmkoliv. Dobrý vedoucí umí efektivně, rychle a srozumitelně komunikovat s kýmkoliv, dovede se přizpůsobit člověku, se kterým mluví, a zná všechny triky co se týče verbální i neverbální komunikace.

    Strategické plánování

    Strategické myšlení, dívání se dopředu, odhad, intuice a plánování. Bez těchto vlastností se žádný vedoucí neobejde. Dobrý manažer se musí dívat dopředu, musí umět vážit různé možnosti a musí si předem připravovat různé scénáře pro různé situace, které by mohly nastat.

    Naslouchání a empatie

    Schopnost vcítit se do jiného člověka je klíčová v komunikaci manažera se svými podřízenými. Aby mohl vedoucí své podřízené inspirovat a motivovat, musí je pochopit na lidské úrovni, musí jim naslouchat a musí mít schopnost empatie.

    Zdravé sebevědomí

    Bohužel, i sebelepší pracovník se skvělými znalostmi a dovednostmi nemůže být dobrým vedoucím, pokud nemá patřičné sebevědomí a víru ve své znalosti a schopnosti. Jedině tak bude totiž působit dostatečně autoritativně a bude moci nadchnout své podřízené pro společnou vizi.

    Technické dovednosti

    Všechny výše uváděné dovednosti patří mezi tzv. soft skills. Dobrý vedoucí musí ale samozřejmě takříkajíc i znát dané řemeslo. Musí vědět, co jeho podřízení dělají a jak věci fungují. Jako poslední bod tohoto článku tedy zařazujeme i tvrdé dovednosti – tedy technické, teoretické a praktické dovednosti, které daného člověka předurčují k tomu, že se v daném oboru vyzná.

     

    -mm-

    Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
    Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com
    Štítky: Leadership