How to cope with the crisis thanks to emotional intelligence

Jak se vyrovnat s krizí díky emoční inteligenci

An increasing number of studies suggest emotional intelligence can help our better psychological well-being by preventing excessive stress and burnout. At the present time this is welcome news ...

Emotional intelligence is made up of four factors: self-confidence, self-government, social awareness, and relationship management. Each of these offers practical navigation strategies in these challenging times.

Self-awareness

Self-confidence is an attitude towards our emotions and their impact on others. It can be influenced by reflexive practices, one of which is mindfulness. You can strengthen your self-awareness with certain micro-practices - conveniently, for example, when washing your hands with disinfectant. You will thus build an excellent habit of taking care of yourself. Ask yourself how you feel during this activity. Are you tired, hungry, thirsty? Do you have any "emotional burden"? Can anything help you live more in the present here and now? Talk to yourself with kindness and care. It's a technique that helps.

Autonomy

Self-management is the ability to control emotions, especially those usually considered difficult, such as anger and frustration. Being able to calm oneself down in these cases helps a lot. So ask yourself: what triggers your negative emotions? Some inner feeling? Information ambiguity? What self-calming technique or strategy helps? Very often, a soothing technique can be diaphragmatic breathing in conjunction with, for example, movement and relaxation music. Be aware that human physiology often resets after at least 20 minutes following emotional activation. It is therefore necessary to know exactly what you need to do in order to restore a calm and focused state.

Social awareness

Social awareness includes what is commonly called empathy. If you are strong in this area, you may have less experience of empathising with yourself or creating space for vital self-care. So is worth remembering that good self-care allows us to be here for others, and thus use empathy in a more balanced way. Having resources and strategies for self-awareness and self-control can increase our ability to help others. This brings emotional benefits to both ourselves and those we serve.

Relationship management

Relationship management is how we communicate with others, influence them, and manage the supportive or stressful bonds of our relationships. At this time of great anxiety and stress, patience and the thought that others are doing everything in their power can bring lightness to our minds. Likewise, slowdowns at key moments or moments of tension can bring about more attention and connection of relationships. Slowing down a bit is a simple suggestion; however, its implementation can be challenging. Nonetheless, it is a habit that can be built day by day.

-bb-

    Jak se vyrovnat s krizí díky emoční inteligenci

    Studie stále častěji naznačují, že emoční inteligence může pomoci našemu lepšímu psychickému blahobytu tím, že předchází nadměrnému stresu a vyhoření. To je v současné době vítaná zpráva...

    Emoční inteligence je tvořena čtyřmi faktory: sebevědomí, samospráva, sociální uvědomění a řízení vztahů. Každý z nich nabízí praktické strategie pro navigaci v této náročné době.

    Sebeuvědomění

    Sebevědomí je postojem k našim emocím a jejich dopadu na ostatní. Může být ovlivněno reflexními praktikami, jako je například všímavost. Své sebeuvědomění můžete posilovat určitými mikropraktikami – příhodně třeba při mytí rukou desinfekcí. Vybudujete si tak skvělý zvyk péče o sebe. Sami sebe se při této činnosti ptejte, jak se cítíte. Jste unavení, hladoví, žízniví? Trápí vás nějaké „emoční břímě“? Může vám něco pomoci žít více v přítomnosti tady a teď? Mluvte k sobě s laskavostí a péčí. Je to technika, která pomáhá.

    Samospráva

    Self-management je schopnost ovládat své emoce, zejména ty, které jsou obvykle považovány za obtížné, jako je hněv a frustrace. Schopnost sám sebe uklidnit v tomto případě výrazně napomáhá. Ptejte se proto sami sebe: Co spouští vaše negativní emoce? Nějaký vnitřní pocit? Nejasnost informací? Jaká technika nebo strategie pro vlastní uklidnění mi pomáhá? Velmi často může být uklidňující technikou brániční dýchání ve spojení například i pohybem a relaxační hudbou. Vězte, že lidská fyziologie se často po emocionální aktivaci resetuje nejméně 20 minut. Je proto potřeba přesně vědět, co potřebujete k obnovení klidného a soustředěného stavu.

    Sociální povědomí

    Sociální povědomí zahrnuje to, co se běžně nazývá empatie. Pokud jste v tomto kvadrantu silní, možná budete mít méně zkušeností s empatií k sobě nebo s vytvářením prostoru pro životně důležitou péči o sebe. Je však dobré si připomenout, že dobrá péče o sebe nám umožňuje být zde i pro ostatní, a využít tak empatie vyváženějším způsobem. Pokud máme zdroje a strategie pro sebeuvědomění a sebeovládání, může to zvýšit naši schopnost pomáhat druhým. To přináší emocionální výhody pro nás i pro ty, kterým sloužíme.

    Řízení vztahů

    Řízení vztahů je to, jak komunikujeme s ostatními, ovlivňujeme je a jak spravujeme podpůrné nebo stresující pouta našich vztahů. V aktuální době velké úzkosti a stresu může trpělivost a myšlenka na to, že ostatní dělají vše, co je v jejich silách, přinést lehkost naší mysli. Také zpomalení v klíčových okamžicích – momentech napětí mohou přinést větší pozornost a propojení vztahů. Trochu zpomalit je jednoduchý návrh. Zavedení do praxe přesto může být náročné. Avšak je to zvyk, který lze budovat den co den.

     

    -bb-

    Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today