How a manager can support the mental well-being of their subordinates

Jak může manažer podpořit psychickou pohodu svých podřízených

The mental well-being of employees is key to their performance. Employees who are not under stress and feel comfortable in their working environment are more loyal, productive and less prone to burnout. What actually makes employees feel psychologically comfortable at the workplace, and how can you as a manager support their well-being?

As PsychologyToday.com states, effective support of the well-being of subordinates is only possible if you aim at all the four basic components of well-being at the workplace.

Physical comfort

The first component is physical comfort. Your aim here is to arrange a healthy and comfortable working environment that allows your subordinates to focus on their work. Implement modern technologies, control such parameters as air humidity and temperature, and remember to have enough plants in your offices, plus ergonomically suitable chairs and furnishings. In a wider sense, you should also support your employees in sports activities and a healthy lifestyle.

Mental comfort

Psychological comfort plays a crucial role both in the health and work performance of employees. Create a stimulating, safe and friendly working environment in which everybody may use their potential to the full. Have zero tolerance towards bullying or any form of pressure and listen to your subordinates, who will then not feel inferior or frustrated. You should also enable employees effectively to balance their personal and work lives and, if possible, offer them the option of working from home.

Social comfort

This element of well-being is often neglected. It refers to employees' satisfaction with the role they play both in the team and the company as a whole. It also refers to certain social securities within the given company. It is important in the overall well-being of the employees that they may turn to colleagues with a request or to their manager in case of trouble. Support social comfort in your team and your reward will be loyal and productive subordinates.

Financial comfort

Another important part of anyone's overall well-being is financial comfort. This means employees need not worry about their pay and receiving it on time; they will be able to live in a dignified manner and not have to count every penny. This pillar also includes a transparent bonus policy and effective communication on your part regarding financial matters.

 

-mm-

    Jak může manažer podpořit psychickou pohodu svých podřízených

    Psychická pohoda zaměstnanců je pro jejich pracovní výkon zcela klíčová. Pracovníci, kteří nejsou pod stresem a kteří se cítí ve svém pracovním prostředí komfortně, jsou totiž loajálnější a produktivnější a méně u nich hrozí syndrom vyhoření. Co vlastně utváří psychickou pohodu pracovníků na pracovišti a jak můžete vy, coby manažer, tuto pohodu podpořit?

    Jak uvádí PsychologyToday.com, efektivní podpora tzv. „well-beingu“ vašich podřízených je možná pouze v případě, že jí cílíte na všechny čtyři základní pilíře psychické pohody na pracovišti:

    Fyzický komfort

    První složkou „well-beingu“ na pracovišti je vyloženě fyzický komfort. Vaším cílem je v rámci tohoto pilíře zajistit zdravé a komfortní pracovní prostředí, které umožní vašim podřízeným soustředit se na práci. Implementujte moderní technologie, kontrolujte parametry jako vlhkost vzduchu a teplota, nezapomeňte na dostatek rostlin v kancelářích a ergonomicky vhodné židle a nábytek. V širší rovině byste potom měli také zaměstnance podporovat ve sportu a živém zdravotním stylu.

    Mentální komfort

    Psychologický komfort hraje zcela zásadní roli jak ve zdraví, tak i pracovním výkonu zaměstnanců. Vytvořte stimulující, bezpečné a přátelské pracovní prostředí, kde každý může do maxima využít svůj potenciál. Mějte nastavenou nulovou toleranci na šikanu nebo jakoukoliv formu nátlaku a naslouchejte svým podřízeným, kteří tak nebudou trpět pocitem méněcennosti nebo frustrace. Umožněte také pracovníkům efektivně vyvážit své osobní a pracovní životy a pokud je to možné, nabídněte jim možnost práce z domova.

    Sociální komfort

    Tato část „well-being“ bývá často opomíjená. Odkazuje na spokojenost jednotlivců s tím, jakou roli hrají v rámci týmu a celé firmy, a na určité sociální jistoty v rámci dané společnosti. To, že se například zaměstnanec může obrátit na své kolegy s prosbou nebo ví, že se může spolehnout v případě nesnází na svého manažera, jsou všechno důležitými body v celkové pohodě daného zaměstnance. Podporujte sociální komfort v rámci vašeho týmu a odměnou vám budou loajální a produktivní podřízení.

    Finanční komfort

    Neméně důležitou složkou celkové osobní pohody člověka je i finanční komfort. To znamená, že daný zaměstnanec nemusí mít obavy o svoji výplatu a o její včasné vyplacení a že nemusí počítat každou korunu a může žít důstojně. Patří sem také transparentní politika odměn a efektivní komunikace z vaší strany o záležitostech týkajících se financí.

     

    -mm-

    Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today