How to be a truly good and modern manager in 2024

Jak být opravdu dobrým a moderním manažerem v roce 2024?

Technology is evolving rapidly, employee expectations are changing, and remote working is the new standard in many companies. How to become a really good manager who motivates and supports their subordinates while keeping modern trends in mind?

Do not fear artificial intelligence

Artificial intelligence has been on the rise in the last few years. Some people are afraid of machines taking all our jobs; others claim that AI is actually nothing new. The truth is probably somewhere in between. AI may have been with us for a long time, but it is now available to the masses and can be used in very specific situations and for specific tasks. As a manager, you should not be afraid of AI or discourage your subordinates from using it. On the contrary: help them incorporate AI into their daily routine and you will make their jobs easier. Also find ways to use AI effectively in your own work.

Be flexible

As Director Magazine notes, ideas of what the ideal worker looks like and what standard and expected working conditions are have changed significantly over the past few years. Workers expect flexibility and if you, as a manager, were to cling to previously outdated ideas and rules, you could be unnecessarily losing out on quality workers. Be flexible, be understanding, and offer subordinates the opportunity to organise their work as much as possible to their own liking.

Focus on sustainability

Sustainability in this case is not meant only in the environmental sense. It refers to the long-term sustainability of work, access to work and work-life balance. Workers today (and not just younger ones, as the stereotype claims) no longer want to be drained dry by work, so to speak. They want work to have a sustainable place in their lives and be free of worries about neglecting their personal lives even when they are performing at their best. Thus you should focus on sustainability by giving subordinates the flexibility to adapt their work. Do not try to exhaust all their energy in a short period of time. Promote their mental health, prevent burn-out and support their education.



-mm-

    Jak být opravdu dobrým a moderním manažerem v roce 2024?

    Technologie se překotně vyvíjí, očekávání zaměstnanců se mění a home office je v řadě firem novým standardem. Jak se za této situace stát opravdu dobrým manažerem, který své podřízené motivuje a podporuje a zároveň má na paměti i moderní trendy?

    Nebojte se umělé inteligence

    S umělou inteligencí se za posledních několik málo let doslova roztrhl pytel. Někteří lidé straší tím, že nám všem stroje seberou práci. Jiní tvrdí, že umělá inteligence není vlastně nic nového. Pravda je asi někde mezi. AI je mezi námi sice už delší dobu, ale teď je dostupná širokým masám a je možné ji využívat ve velmi specifických situacích a při specifických úkonech. Jako manažer byste se neměli umělé inteligence bát. Neměli byste své podřízené odrazovat od jejího využívání – naopak. Pomozte jim zakomponovat práci s AI do jejich každodenní rutiny a tím jim ulehčíte práci. Najděte také způsob, jak umělou inteligenci efektivně využít ve vaší vlastní práci.

    Buďte flexibilní

    Jak uvádí Director Magazine, představy o tom, jak vypadá ideální pracovník a jaké jsou standardní a očekávané pracovní podmínky, se za posledních pár let výrazně proměnily. Pracovníci očekávají flexibilitu. A kdybyste jako manažer lpěli na dříve platných, zastaralých představách a pravidlech, zbytečně byste mohli přijít o kvalitní pracovníky. Buďte flexibilní, chápaví, a nabídněte podřízeným možnost zorganizovat si práci co možná nejvíce podle svých představ.

    Zaměřte se na udržitelnost

    Udržitelností se v tomto případě nemyslí pouze ekologická udržitelnost. Myslí se tím dlouhodobá udržitelnost práce, přístupu k práci a vyvážení osobního a pracovního života. Pracovníci (a nejen ti mladší, jak tvrdí stereotyp), dnes už nechtějí být prací takříkajíc „vyždímáni“. Chtějí, aby práce v jejich životě měla udržitelné místo a aby se i při podávání maximálního pracovního výkonu nestrachovali, že zanedbávají svůj osobní život. Zaměřte se proto na udržitelnost práce. Umožněte pracovníkům si flexibilně upravit svou práci. Nesnažte se z nich za krátkou dobu dostat vše, co v nich je. Podporujte jejich duševní zdraví, zabraňte jim v tom, aby vyhořeli, a podporujte jejich vzdělávání.



    -mm-

    Zdroj: Director Magazine - britský časopis pro vedoucí pracovníky především malých a středních podniků

    Štítky: Leadership