Good boss talks about his people, not about himself

Dobrý šéf nemluví o sobě, ale o svých lidech

Even if a manager should speak mainly through his actions, his words directed to employees are very important, too. That is what Jeff Haden, a popular author of management tips, writes about on Ceo.com. He summarized several phrases a manager should not say to his subordinates.

"That's great, but ..."

If you want to praise your subordinate for a good idea, praise him. Then you can ask specific questions, but don't mention "great" and "but" in the same sentence. And don't even argue with the sentence, "I am the boss." The final decision will be up to you, but that doesn't mean that you should make an open discussion impossible from your position of authority.

"I have found a great opportunity for you."

There is no need for the truly great opportunities to be advertised. When employees hear this phrase, they usually expect an unpleasant task or some extra work. He gets the impression that you have to promote something to force him to do it.

"I am really happy of the last success of mine."

If you think that repeatedly talking about a success you present as your own will get your employees motivated, think again. They will, on the contrary, miss your recognition of their hard work.

"It was too much for me today."

Don't expect your subordinates to automatically understand your workload and stress. If you want to talk about  difficult days, talk about how working together with your team helps you overcome it. Do not point out to yourself, but to your team.

In addition to the phrases above, be also careful how you are using the words "no" and "we." Every time you  refuse something, explain it. Don't just say "no" and period. As far as "we", use this word often, but not to hide your own missteps.

-kk-

    Dobrý šéf nemluví o sobě, ale o svých lidech

    I když by za manažera měly mluvit především jeho činy, jeho slova směřovaná k zaměstnancům jsou také velmi důležitá. Na serveru ceo.com o tom píše populární autor manažerských rad Jeff Haden, který také shrnul několik vět, které by manažer neměl říkat svým podřízeným.

    To je skvělé, ale...“

    Když chcete pochválit dobrý nápad podřízeného, pochvalte jej. Pak se můžete ptát na upřesňující otázky, nepoužívejte však ve stejné větě „skvělé“ a „ale“. A už vůbec neargumentujte větou: „Šéf jsem já.“ Konečné rozhodnutí bude na vás, to však neznamená, že máte z pozice své autority znemožnit otevřenou diskusi.

    Našel jsem pro vás skvělou příležitost.“

    Těm skutečně nejlepším příležitostem není třeba dělat reklamu. Když zaměstnanec slyší tuto větu, většinou očekává nějaký nepříjemný úkol nebo práci navíc. Získává dojem, že musíte něco vychválit, abyste jej donutili to udělat.

    Mám opravdu radost ze svého posledního úspěchu.“

    Pokud si myslíte, že opakování úspěchů, které prezentujete jako vaše vlastní, vaše zaměstnance motivuje, zamyslete se ještě jednou. Naopak jim chybí uznání jejich tvrdé práce.

    Dnes už toho na mě bylo příliš.“

    Nečekejte, že podřízení budou mít automaticky pochopení pro vaše vytížení a stres. Když už chcete mluvit o náročných dnech, mluvte o tom, jak vám je společná práce pomáhá překonávat. Neupozorňujte na sebe, ale na tým.

    Kromě výše uvedených prohlášení si dávejte pozor také na to, jak pracujete se slovy „ne“ a „my“. Vždy, když něco odmítáte, připojte také vysvětlení. Neříkejte jen „ne“ a tečka. Pokud jde o slovo „my“, používejte je často, nikoli však k tomu, abyste zakrývali svá vlastní šlápnutí vedle.

    -kk-

    Zdroj: Ceo.com - nejnovější trendy a osvědčené postupy z oblasti řízení firem
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Ceo.com