Mistakes to avoid when giving negative feedback to subordinates

Chyby, kterých se musíte vyvarovat, když dáváte podřízeným negativní zpětnou vazbu

Feedback from a line manager is one of the pillars of employee development, provided that this feedback is communicated in an effective and constructive manner. This article looks at some mistakes you should not make when giving employees feedback, especially the negative kind.

Only negative feedback

As Insead Knowledge states, feedback should never be solely negative: this would only be demotivating. If you want to make it clear to an employee that they are doing something wrong, always mention also some good practices and traits which they should further develop.

Hypocrisy of the manager

A manager should never preach water and drink wine. For instance, if you tell employees they need to organise their time better but you yourself are late for every meeting, you will never be taken seriously. You have to serve as a role model and follow your own advice that you give to employees.

Inability to tell things how they are

Some managers beat around the bush when giving negative feedback, being unable to express clearly and directly what it is the employee should work on. The result is that the employee leaves the meeting feeling confused. If you want someone to make changes, you have to state this clearly without any sugarcoating.

Inability to set a time frame

Any feedback session should eventually lead to a certain plan of how the agreed targets will be reached. This plan should also have a fixed time frame that manager and employee will adhere to.



-mm-

    Chyby, kterých se musíte vyvarovat, když dáváte podřízeným negativní zpětnou vazbu

    Zpětná vazba ze strany přímého nadřízeného je jedním ze základních pilířů rozvoje schopností a dovedností pracovníka. Tedy za předpokladu, že je mu zpětná vazba podávána efektivním a konstruktivním způsobem. V tomto článku se podíváme na chyby, které nesmíte dělat, když dáváte podřízeným zpětnou vazbu, a to především tu negativní.

    Pouze negativní zpětná vazba

    Jak uvádí Insead Knowledge, zpětná vazba by nikdy neměla být pouze negativní. Tím budete zaměstnance akorát demotivovat. I když chcete podřízeného upozornit, že něco dělá špatně, vždy uveďte několik dobrých postupů a vlastností, které by naopak měl dále rozvíjet.

    Pokrytectví ze strany manažera

    Manažer by nikdy neměl kázat vodu a pít víno. Jestliže například podřízenému říkáte, že si má lépe organizovat čas, ale vy sami na každou schůzku chodíte pozdě, nebude vás nikdy brát vážně. Jděte příkladem a vše, co po svých podřízených chcete, také sami praktikujte.

    Neschopnost nazývat věci pravými jmény

    Někteří manažeři chodí při podávání negativní zpětné vazby okolo horké kaše a nemají se k tomu jasně a natvrdo říci, na čem zaměstnanec potřebuje zapracovat. Výsledkem je, že podřízený ze schůzky odchází zmatený. Jestliže požadujete u zaměstnance nějakou změnu, jasně a bez příkras mu to řekněte.

    Neschopnost nastavit časový rámec

    Z každé zpětné vazby by měl vzejít určitý plán, jak dosáhnout cílů, které si manažer a zaměstnanec společně nastaví. Tento plán by měl mít určenou i časovou osu, které by se měli manažer i zaměstnanec držet.



    -mm-

     

    Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
    Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge