8 steps to better interpersonal relationships

8 kroků k lepším osobním vztahům

Positive relationships with the people around us gives us happier, more satisfying and also healthier lives. That is true both in private and at work. Trainingmag.com therefore brought eight practical recommendations on how to establish and maintain positive relationships.

1. Welcome differences

All others will never think like you and you would probably even not want us to be all the same. Begin, therefore, with learning to accept and welcome diversity.

2. Listen actively

By listening to others, you increase their self-esteem, show your respect for them. Practice, therefore, active listening to show that you really listen. Before you start speaking, make sure that you have understand really well.

3. Devote your time to others

The ability to devote time, energy and effort to develop positive relationships with other people is one of the most  worthwhile abilities in our lives. However, it does not mean only spending time together physically, but also mentally.

4. Learn to communicate better

Just the fact that you speak does not mean that someone wants to listen to you or that someone understands. The aim of all of your communications should be clarity and a pleasant feeling of all involved.

5. Learn how to use your mobile phone properly

You don't have to know the latest technology but the fundamental ethical rules. Even if you have a cell phone with you everywhere, not every place is suitable for dealing with your private matters in front of others (especially in a loud voice).

6. Work with feedback

Any feedback given to you can bring you something, show you new horizons. Try, therefore, to be open both to receive and to provide feedback.

7. Trust people more 

Every good relationship is built on trust.

8. Develop your empathy

Empathy is the ability to perceive the feelings of others and adapt to them. Although people will forget what you told them, they will remember how you made them feel.

-kk-

    8 kroků k lepším osobním vztahům

    Pozitivní vztahy s lidmi kolem nás nám zajišťují šťastnější, spokojenější a také zdravější život. Platí to v soukromí i v práci. Server trainingmag.com proto přinesl osm praktických doporučení, jak navazovat a udržovat pozitivní vztahy.

    1. Vítejte rozdíly

    Všichni ostatní nikdy nebudou uvažovat stejně jako vy a asi byste ani nechtěli, abychom byli všichni stejní. Začněte proto tím, že se naučíte přijímat a vítat odlišnosti.

    2. Aktivně naslouchejte

    Nasloucháním zvyšujete druhým lidem sebevědomí, ukazujete respekt vůči nim. Cvičte se proto v aktivním naslouchání, jímž dáte najevo, že skutečně posloucháte. Než začnete mluvit, ujistěte se, že jste rozuměli opravdu dobře.

    3. Věnujte druhým svůj čas

    Schopnost věnovat čas, energii a úsilí rozvoji pozitivních vztahů s lidmi patří k těm, které se v životě vyplatí. Znamená to však trávit čas společně nejen fyzicky, ale především duševně.

    4. Učte se lépe komunikovat

    To, že mluvíte, ještě neznamená, že vás někdo chce poslouchat nebo že vám někdo rozumí. Cílem veškeré vaší komunikace by měla být srozumitelnost a příjemný pocit všech zúčastněných.

    5. Naučte se správně používat mobil

    Nejde o to, zvládnout nejmodernější techniku, ale o dodržování základních etických pravidel. I když máte mobil všude s sebou, ne každé místo je vhodné pro vyřizování soukromých záležitostí (zvláště nahlas).

    6. Pracujte se zpětnou vazbou

    Každá zpětná vazba, která se k vám dostane, vám může něco dát, ukázat nové obzory. Snažte se proto být otevření jak k přijímání, tak k poskytování zpětné vazby.

    7. Více věřte lidem

    Každý dobrý vztah stojí na důvěře.

    8. Rozvíjejte svou schopnost empatie

    Empatie znamená schopnost vnímat pocity druhých a přizpůsobovat se jim. Lidé sice časem zapomenou, co jste jim říkali, ale budou si pamatovat, jaký z vás měli pocit.

    -kk-

    Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine