7 steps to boost the morale of your team

7 kroků ke zvýšení morálky ve vašem týmu

Every manager has to face a decline in his team's morale at some point in his career. The causes may be different, but your goal should always be the same - to give your employees back the feeling that their work is more than just a job. The Project Times website recommends starting with finding out if you, the manager, are not the biggest problem.

As a manager, you have your superiors who often ask you to make unpopular decisions. The need for making difficult decisions may not be under your control, but you can always control your attitude and the way you handle these situations. Instead of hiding information and choosing a dictatorial approach, you should be open and compassionate. Then you can find out the real reason for the decline of employee morale more easily. Ask your people openly and, if you need to, ask the HR department for help. However, do not forget that even HR can't solve the problem in your team, it will always up to you for the most part. What specific steps should you try?

Work on gaining trust

Try to be more available for your team and actively ask what your people need from you.

Give more responsibility

Your people should be allowed to influence decision-making and the projects they are working on as much as possible. This includes the freedom to express criticism or fear.

Listen better

When your people see that you listen to them, they will trust you more. Then you'll get the opportunity to learn about deeper problems you have not noticed so far.

Explain your decisions

Announcing your decisions is not enough. Learn to explain why you have chosen the specific decisions. Once somebody understands the "why" he can better understand the "what".

Celebrate successes

Fight against declining employee morale by setting short-term goals and celebrating your partial successes appropriately. Even in difficult times, your people can feel like winners.

Try new things

Do not force your people to follow the same procedures over and over again. On the contrary, support them in coming up with new ideas and improvements.

Stand by your people

Show them your support when they are mistreated by a client or a colleague from your company.

-Kk-

    7 kroků ke zvýšení morálky ve vašem týmu

    Každý manažer se v průběhu své kariéry setká s poklesem morálky ve svém týmu. Příčiny mohou být různé, vaším cílem by však mělo být vždy totéž – vrátit zaměstnancům pocit, že jejich práce je víc než jen přidělené pracovní místo. Server Project Times doporučuje začít u toho, zda největší problém nejste vy sami.

    Jako manažer máte své nadřízené, kteří po vás požadují často nepopulární rozhodnutí. Nutnost složitého rozhodování neovlivníte, můžete však ovlivnit svůj postoj a způsob, jímž budete tyto situace zvládat. Místo tajení informací a diktátorského přístupu k podřízeným volte raději otevřenost a soucítění. Pak můžete snáze zjistit pravý důvod poklesu morálky. Otevřeně se ptejte svých lidí a případně zapojte i oddělení HR. Každopádně nezapomínejte, že ani HR za vás problém ve vašem týmu nevyřeší, vždy to bude hlavně na vás. Jaké kroky byste tedy měli vyzkoušet?

    Pracujte na důvěře

    Snažte se být svému týmu více k dispozici a sami se aktivně ptejte, co by od vás vaši lidé potřebovali.

    Dávejte více odpovědnosti

    Vaši lidé by měli mít co největší možnost rozhodovat a ovlivňovat projekty, na kterých pracují. K tomu patří i prostor pro vyjádření kritiky či strachu.

    Lépe poslouchejte

    Když vaši lidé uvidí, že jim nasloucháte, dají vám větší důvěru. Vy tak získáte příležitost dozvědět se o hlubších problémech, které jste dosud nevnímali.

    Vysvětlujte svá rozhodnutí

    Pouze oznamovat rozhodnutí je málo. Učte se vysvětlovat, proč se rozhodujete tak, jak se rozhodujete. Kdo chápe „proč“ lépe pochopí i „co“.

    Oslavujte úspěchy

    Bojujte proti klesající morálce krátkodobými cíli, které patřičně oslavíte. I v těžkých dobách se vaši lidé mohou cítit jako vítězové.

    Zkoušejte nové věci

    Nenuťte své lidi dodržovat stále tytéž postupy. Naopak je podporujte v tom, ať přicházejí s novými nápady a vylepšeními.

    Stůjte za svými lidmi

    Vyjádřete jim svou podporu, pokud se nezaslouženě stanou terčem určitého klienta nebo kolegy z firmy.

    -kk-

    Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times