Four main management styles: which one applies to you?

Čtyři hlavní manažerské styly. Který praktikujete vy?

Every manager (and every person) is different. Nevertheless, it may be said there are four basic management styles within which 95% of team leaders fall. What are these four main management styles? Which one do you use? And what are its advantages and disadvantages?

This text is based on an article published by The Muse.

Democratic style

This style is characterised by the manager listening to their subordinates and leading debates with team members. All key decisions are made at team level. Employees have considerable freedom but in the end they have to go along with the majority.

Advantages: Satisfied employees who are involved in the team.

Disadvantages: Little flexibility of the team, often slow and tedious decision-making processes, much time spent on discussions.

Direct style

With the direct style, a team manager asserts their authority more firmly; they make quick decisions, and tell employees what to do and what methods to use in more specific terms.

Advantages: High flexibility of the team, unambiguity of the team leader's demands. Each team member knows what is expected of them.

Disadvantages: Managers tend to micro-manage employees, who have less space for their own creativity and initiative.

Loose style

The loose management style does not restrict employees. The manager provides subordinates with space for independent work and serves more as a coordinator of what is going on in the team.

Advantages: Creative and independent employees are satisfied. There is greater potential to achieve better results compared to other leadership styles.

Disadvantages: All employees must be able to work well independently. A larger vision and firm leadership is often lacking.

Visionary style

The visionary manager keeps introducing original ideas and enthusing the team for them. They also constantly push the team forward.

Advantages: No stagnation, the team functions very dynamically. New options are tested.

Disadvantages: There is often insufficient time to deal with practical, mundane issues; not all ideas turn out to be good; not all employees feel comfortable in an ever-changing environment.

 

-mm-

    Čtyři hlavní manažerské styly. Který praktikujete vy?

    Každý manažer (a každý člověk) je trochu jiný. Přesto se dá říci, že existují čtyři základní manažerské styly a že styl 95% týmových lídrů spadá do jedné z těchto čtyř kategorií. Jaké jsou čtyři základní manažerské styly? Který praktikujete vy? A jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

    Tento text vychází z článku uveřejněného na serveru The Muse.

    Demokratický styl

    Tento styl se vyznačuje tím, že manažer naslouchá svým podřízeným, vede s nimi debaty a otevřeně s nimi komunikuje všechna klíčová rozhodnutí učiněná na úrovni týmu. Pracovníci mají poměrně hodně volnosti, ale musí se přizpůsobovat většině.

    Výhody: Spokojení pracovníci, kteří jsou zapojení do dění v týmu.

    Nevýhody: Malá flexibilita týmu, často pomalé a zdlouhavé rozhodovací procesy a hodně času stráveného debatováním.

    Direktivní styl

    V rámci direktivního stylu uplatňuje důrazněji manažer týmu svoji autoritu, rozhoduje se rychle a říká pracovníkům specifičtěji, co se od nich očekává a jaké metody mají k dosažení těchto cílů použít.

    Výhody: Vysoká flexibilita týmu, jednoznačnost požadavků ze strany vedení týmu. Každý člen týmu ví, co se od něj čeká.

    Nevýhody: Sklony k mikro-managementu na straně týmového vedoucího, menší prostor pro kreativitu a vlastní iniciativu jednotlivých pracovníků.

    Volný styl

    Manažer vykazující volný styl své podřízené nijak nesvazuje. Poskytuje jim prostor pro vlastní práci a je spíš koordinátorem dění v týmu.

    Výhody: Kreativní a samostatní pracovníci jsou spokojení, potenciál dosáhnout lepších výsledků než u jiných stylů.

    Nevýhody: Všichni pracovníci musí umět velmi dobře pracovat samostatně. Často chybí větší vize a vedení na straně vedoucího.

    Vizionářský styl

    Manažer-vizionář přináší neotřelé nápady, dovede pro ně své podřízené nadchnout a neustále tým posouvá dále.

    Výhody: Žádná stagnace, velmi dynamické fungování týmu, zkoušení nových možností.

    Nevýhody: Často není čas na řešení praktických a každodenních záležitostí a nedostatků, ne všechny nápady vychází a ne všichni pracovníci se cítí komfortně v neustále se měnícím prostředí.



    -mm-

    Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
    Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse
    Štítky: Leadership