What is "impostor syndrome" and how can you combat it?

Co to je „syndrom podvodníka“ a jak proti němu můžete bojovat?

Do you have low confidence even though you have achieved clear and objective successes? Have you been promoted to a management role but still wonder whether you have what it takes and whether management made a mistake in promoting you to your new position? If so, then you may be suffering from so-called impostor syndrome. How does this syndrome manifest itself and how can you fight against it?

What does impostor syndrome look like?

This syndrome is typically found in people who have been promoted to a management role or given greater power. It manifests itself as uncertainty, indecisiveness and doubts about one's own skills. Anyone thus affected exaggerates the failures they encounter, are not sure they have what it takes to lead others, and cannot help but think maybe someone else should have been promoted to their position instead. The good news is that these feelings are quite common and even managers at the highest level may experience them. You just need to change your attitude towards yourself and work. How can you go about this?

Keep in mind that management decided to promote you

First of all, you must realise that management actually decided to promote you, not somebody else. This means they saw something in you that made them believe you could handle your new role. A decision to promote someone to a management position is never a random one; it is always carefully considered. If you accept this fact, your confidence will get a boost, as will your faith in your own skills.

Increase your emotional intelligence

The next step is to get to know your own emotions better. What situations trigger your negative feelings and impostor syndrome? Why do you feel this way, and what doubts and uncertainties are the source of your problems? You must know yourself and your emotions better and learn better to work with them: you will thus be closer to solving your impostor syndrome.

Focus on positive things and successes

This advice is valid not only for impostor syndrome: it may be applied also to your overall attitude to work. While it is important to deal with mistakes and learn from them, you should focus primarily on successes and positive things you have achieved. This will, among other things, help you not to feel like an impostor in your own management role.

 

-mm-

    Co to je „syndrom podvodníka“ a jak proti němu můžete bojovat?

    Máte stále nízké sebevědomí, i přestože jste dosáhli jasných a objektivních úspěchů? Byli jste povýšeni do manažerské role, ale stále přemýšlíte nad tím, jestli na to máte a jestli neudělalo vaše vedení chybu, když vás do vedoucí role dosadilo? Pak možná trpíte tzv. syndromem podvodníka. Jak se tento syndrom projevuje a jak proti němu můžete bojovat?

    Jak se syndrom podvodníka projevuje?

    Typicky se s ním setkáme u lidí, kteří byli nově povýšeni do manažerské role nebo dostali větší pravomoci. Projevuje se jako nejistota, nerozhodnost a pochyby o vlastních dovednostech. Dotyčný člověk zveličuje neúspěchy, které se mu dějí, není si jistý, jestli má na to vést ostatní, a nemůže z hlavy dostat myšlenku, že by na jeho místo měl možná být povýšen někdo jiný. Dobrá zpráva je, že tyto pocity jsou poměrně běžné a nevyhýbají se ani manažerům na těch nejvyšších pozicích. Jde především o to, že musíte změnit svůj přístup k sobě samému a ke své práci. Jak na to?

    Uvědomte si, že vedení se rozhodlo povýšit vás

    V prvé řadě je nutné si plně uvědomit, že vedení se skutečně rozhodlo povýšit vás. A že tedy ve vás objektivně viděli něco, díky čemu věřili, že svoji novou roli zvládnete. Rozhodnutí o povýšení zaměstnanců do manažerské funkce je vždy dobře promyšlené a nikdy není nahodilé. Když přijmete tento fakt, zvýší se vám tím sebevědomí a víra ve své schopnosti.

    Zvyšte svoji emoční inteligenci

    Dalším krokem je lépe se vyznat ve svých vlastních emocích. Jaké situace u vás spouští negativní pocity spojené se syndromem podvodníka? Proč se takto cítíte a jaké nejistoty a pochybnosti stojí za celým problémem? Poznejte sebe a své emoce, naučte se s nimi lépe pracovat a budete tak blíž i k řešení vašeho syndromu podvodníka.

    Soustřeďte se na pozitivní věci a úspěchy

    Tato rada se netýká pouze syndromu podvodníka, ale můžeme ji aplikovat na celý váš přístup k práci. I když je vhodné se věnovat i svým chybám a učit se z nich, měli byste se především soustředit na své úspěchy a pozitivní věci, které se vám udály a povedly. Mimo jiné vám to pomůže i necítit se jako podvodník se své nové manažerské funkci.

     

    -mm-

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success