Five signs a team member may be about to burn out

5 znamení, že se u vašeho podřízeného možná schyluje k vyhoření

Burnout syndrome is a serious mental collapse in which a person loses interest in their work: they are unable to perform well, feel exhausted and in some cases even fall into a depressive or anxious state. There are many reasons why both employees and their managers should try to avoid burnout at all costs, ranging from economic to health-related. Here are five signals that indicate an employee is at higher risk of burnout.

The employee's productivity suddenly drops

As Addicted2Success.com states, a typical symptom of looming burnout is a sudden and significant drop in an employee's productivity. If you suddenly notice someone who, despite all their efforts, is going through a patch of low numbers, high failure ratio and inability to meet targets, you should beware.

Sickness and absence

Mental state and physical health go hand in hand and, prior to burnout, you may see the person reporting sick and being absent from work more often. Watch out for employees who start taking more sick leave and have recurring health problems.

Negative and cynical attitude

A loss of energy and positive attitude are typical signs of the onset of burnout. This change is especially visible in people who are otherwise full of humour and maintain a positive attitude even during unpleasant situations at work.

Lack of vision for the future

A person about to burn out often feels helpless and sees no future in what they are doing. The employee thus no longer takes any interest in what lies ahead, they stop sharing visions with the rest of the team or their manager and they have trouble planning anything long term.

Workaholism and overtime

Before the burnout itself, too much stress and an unsustainable way of working usually manifest themselves as workaholism. If one of your team members starts working until late in the evenings, you should not merely praise them and hold them up as an example, but be wary and start paying more attention to them and their mental condition.

 

-mm-

    5 znamení, že se u vašeho podřízeného možná schyluje k vyhoření

    Syndrom vyhoření je závažný duševní kolaps, při kterém dotyčný ztratí zájem o svoji práci, není schopen podávat stabilně kvalitní výkon, cítí zpravidla velkou únavu a v některých případech propadá až do depresivních nebo úzkostných stavů. Existuje nespočet důvodů, proč by se měli pracovníci i jejich manažeři snažit za každou cenu vyhoření vyhnout, od těch ekonomických až po ty zdravotní. Zde je pět signálů, které vám u podřízeného napoví, že je u něj zvýšené riziko brzkého vyhoření.

    Produktivita dotyčného pracovníka se prudce propadne

    Jak uvádí Addicted2Success.com, typickým průvodním projevem propadu směrem k vyhoření je prudký pokles produktivity práce dotyčného pracovníka. Jestliže někdo zničehonic začne vykazovat i přes veškerou snahu nižší čísla, vyšší chybovost a neschopnost dostát svým povinnostem, měli byste se mít na pozoru.

    Vyšší nemocnost a větší absence

    Psychika a fyzické zdraví jdou ruku v ruce a syndromu vyhoření tak často předchází vyšší nemocnost a větší absence v práci. Zbystřete, pokud si některý z vašich podřízených začíná častěji než kdy jindy brát nemocenskou nebo ho trápí stále se vracející zdravotní problémy.

    Negativní a cynický přístup

    Ztráta energie a pozitivního přístupu. To je jeden z typických projevů počínajícího vyhoření. Zvláště patrná je pak tato změna u někoho, kdo si jinak dlouhodobě udržuje smysl pro humor a určitý nadhled nad nepříjemnými situacemi v práci.

    Absence vize do budoucna

    Člověk, který brzy vyhoří, většinou cítí beznaděj a nevidí žádnou budoucnost v tom, co dělá. Dotyčný pracovník se tedy přestane starat o budoucnost, přestane sdílet vize se zbytkem týmu nebo se svým nadřízeným a má problémy plánovat cokoliv dlouhodobějšího.

    Workaholismus a přesčasy

    Přemíra stresu a neudržitelný způsob práce se ještě před nástupem samotného vyhoření většinou u dotčeného zaměstnance projevují jako workaholismus, dlouhá pracovní doba a přesčasy. Pokud tedy některý ze členů vašeho týmu začne trávit v práci celé dlouhé večery, neměli byste ho jenom chválit a dávat za příklad, ale měli byste i zbystřit a začít danému pracovníkovi a jeho psychickému rozpoložení věnovat vyšší pozornost.

     

    -mm-

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success