Manželka obchodním partnerem?

Společné podniky manželských párů nejsou dnes v obchodním světě výjimkou. Úspěšná partnerství tohoto typu však mají specifická pravidla. Sloučení osobního a pracovního života není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyvstává s ním spousta otázek, jako například kdo se bude starat o děti, jak se budou řešit obchodní neshody partnerů, kdo bude čím šéfem apod. Článek proto představuje skutečné životní příběhy dvou amerických manželských párů, z nichž si každý, kdo uvažuje o rodinném podniku může vzít ponaučení.

Kelly Flemingová založila obchod s těhotenským oblečením, který se brzy stal velmi úspěšným. Dva roky poté se její muž rozhodl opustit své místo burzovního makléře a stát se jejím obchodním partnerem. Kelly se na to velmi těšila, nadšení ji však záhy opustilo, když zjistila že se jejich pracovní etika a styl vůbec diametrálně odlišují. Svého muže v práci považovala za diktátora a šovinistu, ale doma to nijak neřešila. Brzy tak propadla depresi, jelikož se obávala, co se stane s jejím po patnáct let šťastným manželstvím, jestliže svého muže vyhodí. Nevyhodila jej a další dva roky se s ním doma i v práci hádala. Za tu dobu se však její muž stal týmovým hráčem a Kelly si uvědomila zásadní věc: podnik může mít více majitelů, ale pouze jednoho šéfa. Svému muži pak přidělila firemní oddělní, které byl schopen dobře samostatně vést. Od té doby spolu ráno vypravují děti do školy, společně jedí i pracují. Čas a vzájemná tolerance jednoduše ukázaly, že nemožné se může stát skutečností.

Melisa a její manžel Brooke se pro změnu rozhodli založit společnou softwarovou firmu. I ta se stala velmi úspěšnou. Melisa vytvářela software, Brooke byl obchodníkem. Úspěch si vysvětlují právě tím, že jejich funkce a pravomoci byly od začátku přesně vymezeny a každý z nich mohl provádět vlastní rozhodnutí. Jediné problémy, se kterými se setkali bylo zacházení s ostatním personálem, na které měl každý z manželů jiný názor. To však záhy vyřešili zaměstnáním ombudsmana. Manželské podnikání nemusí být zkázou, připraví-li se na ně obě strany předem a důkladně. Toto je několik doporučení:
- Předem se rozhodněte, jak přesně chcete oddělit svůj rodinný a pracovní život.
- Ujistěte se, že jako manželé máte oba dobré komunikační vlastnosti a smysl pro humor.
- Určete, co přesně bude každý dělat.
- Domluvte se, jak budete působit na zákazníky.
- Vyčleňte si volný čas pro individuální zájmy.
Zdroj: bcentral - Portál společnosti Microsoft věnovaný malým podnikům
Zobrazit přehled článků ze zdroje bcentral