5 kariérních lekcí, které příliš často neuslyšíte

Ilustrační snímek

Když člověk stojí na začátku kariéry, uvítá praktické rady, jak uspět. Nejčastěji je slyší od rodiny a blízkých, ale obrovské množství jich najde i na internetu. My se proto dnes zaměříme na rady, které často nezaznívají, ale přesto mají zásadní význam. Inspirací nám bude nedávný článek publikovaný na serveru Forbes.com s názvem Kariérní rady, které vám nikdo neřekl – a možná je ani nechcete slyšet.

1. Za svou kariéru jste odpovědní pouze vy

Tuto svou odpovědnost nemůžete převádět na své nadřízené či na oddělení HR a dokonce ani na svou školu nebo své rodiče. Chcete-li úspěšnou kariéru, musíte si určit své cíle a stále na sobě pracovat.

2. Průměrnost nestačí

Pokud chcete, aby si vaší práce všimli nadřízení či jiní důležití lidé, musíte vyčnívat. Aktivně hledejte způsoby, jak dělat pro firmu více, než jen plnit každodenní povinnosti. Staňte se odborníkem na určitou oblast.

3. Nikdy nenajdete práci, kterou budete jen milovat

Každá činnost má své lepší a horší stránky. Musíte se naučit hledat způsoby, jak si ty méně zábavné stránky své práce zpříjemnit.

4. Budete muset stále dokazovat, že jste přínosem

Dokončili jste projekt v určeném čase a v rámci určeného rozpočtu. Dobrá práce. Stejně však musíte pokračovat i dále. Váš zaměstnavatel musí vidět každý den, že jste pro něj důležití.

5. Arogance je krátkozraká

Chcete-li být povýšeni nebo získat novou zajímavou práci v rámci stávající pozice, musíte se umět naučit jednat s lidmi. Snažte se být co nejflexibilnější a vycházet s odlišnými osobnostními typy.

Jaké další důležité kariérní lekce, o kterých se příliš nemluví, byste doplnili?

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com