Negotiations: How to achieve a win-win result

Vyjednávání: Jak dosáhnout oboustranného vítězství

Many people feel uncomfortable when they have to negotiate. Some of us even hate negotiating. However, whether we like it or not, negotiating is unavoidable in many situations, including work-related ones. How to negotiate with less stress and achieve more successful results? The practical tips below were originally published by Jeff Haden, popular Inc.com columnist, on the LinkedIn network.

1. Do not be afraid to start

Make the first offer. There is a rule that in most cases the final price is higher when the first offer is made by the seller rather than the buyer. So if you are in the position of the seller, offer a higher price. If you are the buyer, start with a lower bid.

2. Do not talk about a price range

Once you specify a range, buyers will automatically choose the lowest possible price. This can backfire on you, especially if you do not have enough information to assess your options properly. Rather ask more questions and try to obtain more information.

2. Feel free to pause

When we are nervous, we tend to talk a lot but this is wrong. If the other person says you are offering too little, do not react immediately. Keep quiet and you will see that the other person will start talking so as to break the silence. Generally, stick to the principle of listening and thinking more than speaking. Only then will you learn what the other person really wants.

4. Aim high

To achieve a lot, expect a lot. Do not enter negotiations feeling you will not get what you want. Agree to concessions to your demands only if the other party offers adequate compensation.

5. Ask for time to think it over

You might think that when you ask for some time to think over an offer before making you final decision, you will look like a wimp. However, it is always better to look wimpish than be forced into a decision you disagree with. Remember that time is on your side: the more time someone invests in negotiating with you, the more they will want to close the deal.

6. Do not believe everything you hear

Bold statements are often only a negotiation tactic. Strong statements indicate the other person's efforts to push you somewhere, or uncertainty. Either way, do not conclude any agreement if you feel intimidated.

7. Beware of too much pressure

Neither should the other party feel under excessive pressure from you. Once they feel too much pressure, they will end negotiations, which is not good for either of you. Remember that negotiation is not a game of winners and losers: both parties should gain something and start a good relationship that will help them negotiate in the future.

-kk-

    Vyjednávání: Jak dosáhnout oboustranného vítězství

    Mnozí lidé se cítí nesví, když mají o něčem vyjednávat. Někteří dokonce vyjednávání přímo nesnášejí. Ať už však chceme nebo ne, vyjednávání se nevyhneme v mnoha životních situacích včetně těch pracovních. Jak se tedy při vyjednávání méně stresovat a dosahovat úspěšnějších výsledků? Praktické tipy, které uvádíme, publikoval na síti LinkedIn oblíbený autor manažerských sloupků serveru Inc.com Jeff Haden.

    1. Nebojte se začít

    Udělejte první nabídku. Většinou platí, že pokud první nabídku udělá prodejce, výsledná cena je vyšší, než kdyby první nabídku dával kupující. Jste-li tedy v pozici prodejce, navrhněte vyšší částku. Jste-li kupující, začněte u nižší nabídky.

    2. Nemluvte o žádném rozmezí ceny

    Jakmile totiž specifikujete nějaký rozsah, kupující bude automaticky chtít nejnižší možnou cenu. To se vám může vymstít zejména v případech, kdy nemáte dostatek informací, abyste mohli správně odhadnout své možnosti. Raději pokládejte více otázek a snažte se získat více informací.

    3. Klidně se odmlčte

    Když jsme nervózní, máme tendenci hodně mluvit. To je ale chyba. Pokud vám druhá strana řekne, že nabízíte příliš málo, nereagujte okamžitě. Cíleně mlčte a uvidíte, že druhá strana začne mluvit, aby nebylo ticho. Obecně se držte zásady více poslouchat a přemýšlet, než mluvit. Teprve pak se dozvíte, co druhá strana opravdu chce.

    4. Miřte vysoko

    Chcete-li hodně dosáhnout, hodně očekávejte. Nevstupujte do jednání s pocitem, že nezískáte, co chcete. S ústupky vůči svým požadavkům souhlaste pouze v případě, že vám za ně druhá strana nabídne odpovídající kompenzaci.

    5. Nechte si čas na rozmyšlenou

    Možná si říkáte, že když požádáte o možnost rozmyslet se, než učiníte konečné rozhodnutí, budete působit jako slaboch. Vždy je ale lepší působit jako slaboch, než se nechat donutit k rozhodnutí, s nímž nesouhlasíte. Pamatujte si, že čas hraje ve váš prospěch. Čím více času někdo investuje do vyjednávání s vámi, tím více bude chtít uzavřít dohodu.

    6. Nevěřte všemu, co slyšíte

    Odvážná prohlášení jsou velmi často pouze součástí taktiky vyjednávání. Silné řeči značí snahu k něčemu vás dotlačit nebo jsou odrazem nejistoty vyjednavače. Tak nebo tak, neuzavírejte žádné dohody, pokud máte pocit, že vás zastrašují.

    7. Pozor na přílišný tlak

    Ani druhá strana by se neměla cítit pod přílišným tlakem z vaší strany. Jakmile pocítí moc velký nátlak, vyjednávání ukončí, což není dobré ani pro jednoho z vás. Pamatujte si, že vyjednávání není hra na vítěze a poražené. Obě strany by si měly odnést určité vítězství a také dobrý vzájemný vztah, který jim pomůže při dalších vyjednáváních.

    -kk-

    Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
    Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse