The art of small talk: how to have a casual conversation with anyone, anytime

Umění „small talku”: Jak zavést neformální konverzaci kdykoliv a s kýmkoliv

Casual, informal chit-chat, commonly known as "small-talk", is often a source of jokes and aversion. Many people dislike it and some completely avoid it. But the truth is that most of us like it when a person with whom we do not have much to say engages us in a casual but fun conversation, be it about the weather, sport or public transport. Being able to make small talk is a very useful skill that will come in handy in interviews, when meeting business partners or clients, and in your private life. How to make small talk? Here are some tips.

This text is based on an article on the Harvard Business Review website.

Keep an open mind and start the conversation with a smile

The first step to initiating successful small talk is to let the other person know non-verbally that you are on their side, that you care, and that you have good intentions. All the other steps will then be much easier to take. The best way to gain the other person's sympathy is to adopt an open attitude towards the person and smile at them.

Start with a neutral topic

At the beginning, when you do not yet know what the person's interests are, it is best to start with a general topic. It could be something like mocking the weather. Or you could describe how a strange thing happened to you on the way to the meeting.

Ask questions

It is a good idea to start small talk by talking yourself. You should speak for a while, but shortly after that engage the other person in the conversation by asking a simple open question.

Focus on positive topics

The topic you choose should be a positive one. It should evoke a smile, a good mood and a desire to join the conversation. Be sure to leave aside any controversial, depressing or negative topics.

Find a common interest

Try to find what you have in common with the person. Do you live in the same part of town? Do you like the same sport? Or do you both play a musical instrument? Once you find a common interest, you will have an excellent common topic that will elevate small talk to a regular and interesting conversation.

Listen

The key to any conversation is active listening. When you ask the other party a question, really listen to what they say. Think about what they are saying, and then respond in an interesting way. This process will keep the small talk moving forward.

 

-mm-

    Umění „small talku”: Jak zavést neformální konverzaci kdykoliv a s kýmkoliv

    Nezávazný, neformální „pokec“, v angličtině označovaný jako „small-talk“, je často zdrojem vtipů a averze. Mnozí ho nemají rádi a někteří lidé se mu vyloženě vyhýbají. Pravda je ale taková, že většina z nás je ráda, když s námi člověk, se kterým si toho zatím nemáme tolik co říci, zapřede nenucený, ale zábavný rozhovor, ať už je o počasí, o sportu nebo třeba o veřejné dopravě. Umět zapřést „small talk“ je velmi užitečná vlastnost, která se vám bude hodit jak při vedení pohovorů, tak i při seznamování se s obchodními partnery, s klienty, ale i v soukromém životě. Jak na „small talk“? Zde je několik tipů.

    Tento text vychází ze článku na webu Harvard Business Review.

    Mějte otevřený postoj a začněte konverzaci s úsměvem

    Prvním krokem k zapředení úspěšného „small talku“ je dát druhému člověku neverbálně najevo, že jste na jeho straně, že se o něj zajímáte a že máte dobré úmysly. Všechny další kroky se vám pak budou dělat mnohem snáz. Sympatie druhého člověka nejlépe získáte tak, že zaujmete otevřený postoj směrem k dotyčnému a budete se na něj usmívat.

    Začněte nějakým neutrálním tématem

    Na začátku, když ještě nevíte, jaké má dotyčný zájmy, je nejlepší začít nějakým obecným tématem. Může to být třeba tak zesměšňované počasí. Nebo můžete říct, co zvláštního se vám přihodilo cestou na setkání.

    Pokládejte otázky

    „Small talk“ je dobré začít nějakou vlastní promluvou. Chvilku mluvte vy, ale pak do konverzace zapojte i druhou osobu tím, že jí položíte nějakou otevřenou, jednoduchou otázku.

    Zaměřte se na pozitivní témata

    Téma, které si vyberete, by mělo být pozitivní. Mělo by vzbuzovat úsměv, dobrou náladu a touhu se ke konverzaci připojit. Určitě nechte stranou jakákoliv kontroverzní, depresivní nebo negativní témata.

    Najděte společný zájem

    Zkuste najít, co máte s dotyčným člověkem společného. Bydlíte ve stejné části města? Máte rádi stejný sport? Nebo hrajete oba nějaký hudební nástroj? Jakmile najdete společný zájem, získáte tak skvělé společné téma, které „small talk“ povznese na regulérní a zajímavou konverzaci.

    Naslouchejte

    Základem jakékoliv konverzace je aktivně naslouchat. Když položíte druhé straně otázku, skutečně poslouchejte, co druhá osoba říká. Přemýšlejte nad tím, co vám řekne, a pak na tuto promluvu reagujte zas nějakým zajímavým způsobem. Tímto procesem posunete „small talk“ dál a dál.

     

    -mm-

    Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review