Hard work does not have to result in burnout

Tvrdá práce nemusí znamenat vyhoření

Stress is a regular part of everyday work. But that is why we should not overlook it; we should learn how to manage it. If you would like to be inspired by how to be a workaholic and not be stressed, read the following practical tips. They were published on the Inc.com entrepreneurship website by experienced manager, coach and author of popular management articles Steve Tobak.

1. Work to the limit only when you have to

Times you work to the limit should alternate with times when you rest more. If you work to the limit for more than several consecutive months, you’ll get into trouble soon.

2. When you can’t figure it out, give up

If you’re in too much stress and nothing sensible is coming to your mind, don’t force yourself to come up with something right here and now. Get out of the office and go for a run, for example. Maybe you’ll get the best idea when you’re in the shower or in bed, basically when you relax.

3. Remind yourself of the broader context

Take a step back and try to look at your everyday work from a broader, more strategic perspective. For example, go for lunch with your team and talk about your strategy and plans. This will energize you for future efforts.

4. Mix work with pleasure

When you and your team are going through a stressful time, go for a dinner or drink together. Relax while doing something you all enjoy. You will be rewarded with improved work ethic and therefore also increased work productivity.

5. Don’t leave anything for the last moment
How many times have you regretted that you did not do something sooner? If you prepare things early enough, you’ll feel much better.

6. Don’t take anger out on the people around you

This goes for co-workers as well as for family and friends. In both cases you would just be alienating them from you, which makes no sense. Find your own methods for getting rid of stress without taking it out on the people around you.

7. Pick your own ways for dealing with stress

Some people prefer taking walks in nature, exercising, meditating… Other people feel better if they can talk to somebody. Search for what works best for you. Above all, don’t ignore the symptoms of long-term burnout.

-kk-

    Tvrdá práce nemusí znamenat vyhoření

    Stres je běžnou součástí každodenní práce. Právě proto bychom jej však neměli přehlížet, ale učit se jej řídit. Chcete-li se inspirovat, jak být workoholikem a zároveň se nestresovat, přečtěte si následující praktické tipy. Na podnikatelském serveru Inc.com je publikoval zkušený manažer, kouč a autor populárních manažerských článků Steve Tobak.

    1. Pracujte „nadoraz“, jen když musíte

    Období, kdy jste maximálně vytíženi, by se měla střídat s obdobími, kdy budete více odpočívat. Pokud budete pracovat nadoraz více než několik měsíců v kuse, brzy se dostanete do problémů.

    2. Když to nejde, tak to nejde

    Pokud jste příliš ve stresu a nic kloudného vás nenapadá, nenuťte se k tomu, abyste něco vymysleli tady a teď. Zvedněte se z kanceláře a jděte si například zaběhat. Možná vás ten nejlepší nápad napadne ve sprše nebo v posteli, zkrátka až se odreagujete.

    3. Připomeňte si širší kontext

    Udělejte krok zpět a snažte se na svou každodenní práci podívat z širšího, strategičtějšího pohledu. Zajděte například a oběd se svým týmem a promluvte si o své strategii a plánech. Povzbudí vás to v dalším snažení.

    4. Proložte práci zábavou

    Když se svým týmem procházíte stresujícím obdobím, zajděte společně na večeři nebo na drink. Odreagujte se u něčeho, co vás všechny bude bavit. Odměnou vám bude zvýšení pracovní morálky a tudíž i efektivity práce.

    5. Nenechávejte nic na poslední chvíli

    Kolikrát vás již mrzelo, že jste něco neudělali dříve? Když si věci připravíte včas, budete se cítit mnohem lépe.

    6. Nevybíjejte si stres na svém okolí

    Platí to jak pro spolupracovníky, tak pro rodinu a přátele. V obou případech byste je od sebe jen odrazovali, což nemá žádný smysl. Najděte si vlastní způsoby, jak se zbavit stresu, aniž by to lidé kolem vás odnášeli.

    7. Vyberte si vlastní cesty, jak bojovat se stresem

    Někomu vyhovuje chodit do přírody, cvičit, meditovat... Někomu zase nejlépe pomůže, když si s někým popovídá. Hledejte, co je to nejlepší pro vás. Hlavně nezůstávejte lhostejní k příznakům dlouhodobého vyčerpání.

    -kk-

    Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com