The secret of success is emitting confidence. Fortunately, this can be learnt

Tajemství úspěšných? Vyzařují sebevědomí. Naštěstí se to dá naučit

Have you ever wondered what makes successful people so irresistible that they can convince people around them of anything and fill them with enthusiasm for their projects? Some people can captivate those around them, while others cannot. The secret of successful people's charisma is in their confidence. Fortunately, this is a trait that can be learnt, thus boosting one's career as well as improving one's skills in presenting, persuading and management. Here are five tips on how to emit confidence.

Slow down and make pauses

According to Psychology Today, one key trait of confident people is that they know very well there is no need to rush and others will wait to hear their opinion and remarks. Confident people avoid quick movements and are in no hurry: they think before speaking and make pauses in their speech.

Speak in a clear and brief manner

Speech plays a key role in confidence. Speak in a clear and brief manner, without beating about the bush. Do not leave people in doubt about what you meant to say. And do not be in a hurry. Often people with low confidence speak fast because they are afraid someone is going to interrupt them.

Use gestures and non-verbal communication to your advantage

Your gestures must be measured and emphasise what you are saying. You should also hold your body in a confident manner, sit or stand up straight and maintain eye contact with the person you are talking to.

Use humour and wit

Only a person with a certain level of confidence can afford to use humour and make jokes. Humour is simply a sign of confidence and this is why you should use it when dealing with people around you.

Talk about the other person, not about yourself

A surprisingly effective way to appear confident to people around you is to talk not about yourself but about the other person. Focus your attention on the person you are talking to and you will become more likeable, trustworthy and confident in their eyes.

 

-mm-

    Tajemství úspěšných? Vyzařují sebevědomí. Naštěstí se to dá naučit

    Uvažovali jste někdy, co činí úspěšné lidi tak neodolatelnými, že všechny kolem sebe dokáží přesvědčit o své pravdě a nadchnout je pro svůj projekt? Někteří lidé umí strhnout své okolí, jiní toto nedovedou. Tajemství charisma úspěšných lidí tkví v tom, že vyzařují sebevědomí. Naštěstí se jedná o vlastnost, kterou se lze naučit, a podpořit tak svoji kariéru, přesvědčovací a prezentační dovednosti i manažerské schopnosti. Zde je pět tipů, jak vyzařovat sebevědomí.

    Zpomalte a dělejte pauzy

    Podle Psychology Today je jednou z klíčových vlastností sebevědomých lidí, že si dobře uvědomují, že nemusí nikam spěchat a že ostatní si na jejich názor a vyjádření počkají. Sebevědomí lidé nedělají zbrklé pohyby, nikam se neženou, nechávají si čas na rozmyšlenou a dělají ve svých promluvách pauzy.

    Mluvte zřetelně a stručně

    Mluva hraje v sebevědomém chování klíčovou roli. Když mluvíte, mluvte zcela jasně, bez skrupulí a stručně. Nenechte lidi kolem sebe na pochybách, co se snažíte říct, a především nikam nespěchejte. Často to jsou lidé s nízkým sebevědomím, kdo mluví rychle, protože se bojí, že je brzy někdo přeruší.

    Využívejte gesta a neverbální komunikaci ke svému prospěchu

    Vaše gesta musí být rozvážná a musí podtrhovat to, co říkáte. Stejně tak byste měli zaujímat sebevědomé pózy, sedět nebo stát rovně a udržovat s člověkem, se kterým mluvíte, oční kontakt.

    Používejte humor a nadhled

    Jenom člověk s určitým sebevědomím si dovolí mít nadhled a dělat vtipy. Humor je zkrátka známkou sebevědomí a proto by neměl ve vašem vyjadřování a přístupu ke svému okolí chybět.

    Nemluvte o sobě, ale o druhých

    Překvapivě účinným způsobem, jak na své okolí působit sebevědomě, je mluvit nikoliv o sobě, ale o druhém člověku. Zaměřte svoji pozornost na člověka, se kterým mluvíte, a v jeho očích se stanete více sympatickými, důvěryhodnými a sebevědomími.

     

    -mm-

    Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today