Stress: the destroyer of team productivity. How to eliminate it?

Stres je zabiják produktivity celého týmu. Jak jej eliminovat?

Eliminating or at least reducing stress is one of the main tasks of a team manager. Even if to some extent stress can be helpful by energising workers and motivating them to perform better, too much of it has deep and long-lasting negative consequences. It hampers the productivity of the entire team, makes workers unhappy and increases the risk they will burn out or leave. How can a team manager eliminate stress? Here is a guide on how to go about it.

Step 1: Identify the sources of stress

According to Science Daily, the first step is to identify the actual source, in other words the so-called "stressors". At what moments do workers feel stressed? What causes the stress, how often, and what is the real root cause? In which specific situations is stress triggered unnecessarily and what can be done to prevent this happening?

Step 2: Find out how stress affects subordinates' work

In order to address excessive stress in your team, you need to know exactly how stress affects your subordinates. How high are the stress levels and how serious is the problem? Does stress happen in spikes, or are subordinates exposed to long-term, chronic stress? And in what ways do subordinates think stress most affects their work?

Step 3: Find alternative practices to help suppress sources of stress

Based on the findings you obtain from the questions posed in steps 1 and 2, suggest ways to eliminate the stressors. Determine which sources of stress are the most serious and cause subordinates the most difficulty. Then devise new policies and procedures to eliminate these stressors and deal with the relevant situations in future so they will no longer cause such stress.

Step 4: Raise the topic of mental health more often with subordinates

The last, yet very important step is education and transparent discussion. Open up the topic of mental health and combating stress with subordinates. Do not try to sweep the whole problem under the carpet and ignore it; on the contrary, discuss it and find out what needs to be changed for them to work better. Likewise, make them aware of the steps they can take to manage better their own mental health.

 

-mm-

    Stres je zabiják produktivity celého týmu. Jak jej eliminovat?

    Eliminace nebo alespoň redukce stresu. To je jeden z hlavních úkolů týmového manažera. I když stres může být v určité menší míře užitečný, jelikož dodává pracovníkům energii a motivuje je k lepším výkonům, přemíra stresu má hluboké a dlouhodobé negativní následky. Ubíjí totiž produktivitu celého týmu, činí pracovníky nespokojenými a zvyšuje u nich riziko vyhoření či odchodu. Jak můžete z pozice manažera v týmu stres eliminovat? Přinášíme vám návod, jak na to.

    Krok 1: Identifikujte zdroje stresu

    Podle Science Daily je zaprvé nutné identifikovat, kde se vlastně zdroj bere. Tedy co jsou takzvané „stresory“. V jakých okamžicích se cítí pracovníci ve stresu? Co stres způsobuje, jak často a co je jeho skutečná příčina? V jakých konkrétních situacích se stres spouští zbytečně a co je možné udělat pro to, aby se tak nedělo?

    Krok 2: Zjistěte, jak stres ovlivňuje práci vašich podřízených

    Abyste mohli přemíru stresu ve vašem týmu řešit, musíte přesně vědět, jak stres vaše podřízené ovlivňuje. Jak moc vysoká je úroveň stresu a o jak závažný problém se jedná? Jedná se spíše o nárazové výkyvy, nebo jsou vaši podřízení vystaveni spíše dlouhodobému, chronickému stresu? A v čem podle podřízených stres nejvíce ovlivňuje jejich práci?

    Krok 3: Najděte alternativní postupy, které vám pomohou zdroje stresu potlačit

    S přihlédnutím ke zjištěním, které získáte poté, co si zodpovíte otázky položené v kroku 1 a 2, navrhněte způsob, jak stresory odbourat. Určete, které zdroje stresu jsou nejzávažnější a působí vašim podřízeným největší potíže. A následně vymyslete nové postupy a procedury, jak tyto stresory odbourat a jak dotyčné situace do budoucna řešit tak, aby pokud možno takový stres vašim podřízeným nezpůsobovaly.

    Krok 4: Otvírejte častěji téma duševního zdraví se svými podřízenými

    Posledním, ale neméně důležitým krokem je osvěta. Otevřete téma duševního zdraví a boje proti stresu se svými podřízenými. Nesnažte se zamést celý problém pod koberec a ignorovat ho. Ale naopak – veďte se svými podřízenými dialog a zjišťujte od nich, co by se mělo změnit, aby se jim pracovalo lépe. Stejně tak je seznamujte s kroky, které sami mohou učinit, aby se lépe dovedli postarat o své vlastní duševní zdraví.

     

    -mm-

    Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily